Ślimaczki Z Makiem

  • wyświetlono: 1565 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Drożdżówki z makiem pamiętam jeszcze z dzieciństwa, które razem z amerykanami kupowałam w tej samej cukierni, na przeciwko mojej szkoły. Były pyszne, nie to co dzisiaj, chociaż jak się dobrze poszuka to i można znaleźć dość dobre drożdżówki, ale chyba każdy wie, że najlepiej smakują domowe ;)

gotowanietoproste
  • 14 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Składniki na około 10-12 drożdżówek

Zaczyn:

20 gr świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 szkl mleka ciepłego ale nie gorącego
Ciasto:
400 gr mąki pszennej
1/4 szkl letniego mleka
70 gr masła roztop. i ostudzonego
1/4 szkl cukru
1 jajko (jeśli mamy braki w jajkach to odrobinę żółtka możemy ująć do posmarowania drożdżówek)
1 żółtko do posmarowania drożdżówek
parę kropli aromatu waniliowego (jeśli nie lubimy, nie dajemy)
Masa makowa:
1 i 1/2 szkl maku mielonego
2 łyżki miodu
1/3 szkl wody
70 gr cukru
5-6 kropel aromatu migdałowego ( jeśli nie lubicie, nie dajecie chociaż polecam wam go dodać )
2-3 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Ślimaczki Z Makiem

  • 1. 1. Z podanych składników robimy zaczyn i odstawiamy do ruszenie (wyrośnięcia).
    2. Do miski dajemy mąkę, jajko, resztę mleka, cukier oraz aromat waniliowy. Kiedy zaczyn wyrośnie, przekładamy go do misy i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ).
    Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło.
    Ciasto jest gotowe kiedy odchodzi od ręki/miski. Gotowe odstawiamy na około 1 do 1 i 1/2 godziny.
    3. W tym czasie przygotowujemy masę makową.
    Mak zalewamy wrzącą wodą, mieszamy chwilkę na malutkim ogniu dodając w trakcie miód oraz cukier. Możemy także najpierw zagotować wodę , dodać miód i cukier a na sam koniec wsypać mak i krotko go zaparzyć 1-2 minutki.
    do tak przygotowanego maku dodajemy bakalie oraz aromat migdałowy. Gotowa masę odstawiamy na czas wyrastania ciasta.
  • Ślimaczki Z Makiem2. 4. Kiedy ciasto jest gotowe, zagniatamy je krótko, a następnie wałkujemy na prostokąt o długości około 60 cm i szerokości 40 cm (może być mniejszy prostokąt, wtedy ślimaczki/drożdżówki będą większe) .
    Na prostokąt wykładamy masę makową, zostawiając przy dłuższym boku u góry puste miejsce na około 4 cm, ten pusty pas możemy posmarować żółtkiem aby lepiej drożdżówki się skleiły.

    Wystudzone ślimaczki możemy polukrować. Smacznego !!!
  • Ślimaczki Z Makiem3. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 10-12 równych kawałków i układamy je na blaszce z papierem do pieczenia.
    Odstawiamy je następnie na 15-20 minut do napuszenia.
    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
    Napuszone ślimaczki smarujemy żółtkiem i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut.
  • Ślimaczki Z Makiem4. Odstawiamy je następnie na 15-20 minut do napuszenia.
    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
    Napuszone ślimaczki smarujemy żółtkiem i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut.

Porady

Ps. ślimaczki możemy polukrować bądź zostawić w takiej postaci :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

na desermakdrożdżedla dzieciz orzechamiz rodzynkamimakowena drożdżachz bakaliamidrożdżówki z makiemmak mielonyz makiem mielonymdrożdżowe ślimaczki z makiemna maku

Komentarze

Podobne przepisy

Strucla z makiem

Dodane przez: bogusia82

Strucla z makiem

Szybka i smaczna strucla drożdżowa...

Bułki słodkie z makiem

Dodane przez: celkapatelka

Bułki słodkie z makiem

Są najlepsze.Bardzo szybko znikają...

sernik z makiem

Dodane przez: Teodorka

Sernik z makiem i jabłkami

Przepis pochodzi z Wielkiej księgi...

Królewski z makiem

Dodane przez: juchab

Królewski z makiem

Dla wielbicieli ciast z makiem!

makowe

Dodane przez: amaretto

Drożdżówki z makiem

Pyszne drożdżówki z makiem idealne...

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

Dodane przez: joanna30

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

Podczas ich pieczenia roznosi się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE