PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Drożdżowe ślimaczki z makiemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/51/cd6d43113bdf61ec08073a81e032a380e4e7dc65.jpeg38882592http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowe-slimaczki-z-makiem-5
650 g maki
40 g drożdży
100 g cukru
150 g jogurtu greckiego
100 g twarogu
140 ml mleka
3 łyżki śmietany
1 jajko
1 cukier waniliowy
3 łyżki oleju
szczypta soli
1/3 puszki masy makowej
1 białko
1 łyżka cukru
1 łyżka bułki tartej
kilka kropli aromatu migdałowego
żółtko + 2 łyżki mleka
płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania przepisu:
Drożdżowe ślimaczki z makiem
1.
Drożdże, mleko i łyżkę cukru wymieszać i zostawić na 15 minut.
2.
Jogurt, ser, jajko, śmietanę i resztę cukru zmiksować blenderem na gładką płynną masę i przelać do misy robota.
3.
Dodać wyrośnięte drożdże, sól, połowę mąki i wymieszać. Dodać resztę mąki i olej. Wyrobić gładkie miękkie ciasto.
4.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5.
W między czasie ubić białko z łyżką cukru i wymieszać z masą makową. Dodać aromat i bułkę tartą dla zagęszczenia masy.
6.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 - 16 części
7.
Z każdej części wałkować prostokąt o wymiarach 14 / 20cm i smarować masą makową.
8.
Zwinąć roladkę, spłaszczyć lekko i naciąć nożem na całej długości.
9.
Zwinąć roladkę na kształt ślimaczka.
10.
Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i odstawić na pół godziny do podrośnięcia. Następnie posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi.
11.
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze