Małe, pulchne ciasteczka z makiem na 3 kęsy który zniknęły ze stołu jako pierwsze. Były na prawdę bardzo smaczne i dość słodkie. Smaczna odmiana tradycyjnego makowca .
Drożdżowe ślimaczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki wsypać drożdzę, cukier i sól, przemieszać.
Dodać żółtko, wlać olej oraz mleko.
Zagnieść jednolite, odchodzące od dłoni ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować cienko.
Na całości ciasta rozsmarować masę makową, zwinąć ścisło w rulon.
3.Roladę pokroić na 3 cm kawałki, każdy posmarować roztrzepanym żółtkiem oraz posypać cukrem.
4.Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st
Komentarze