Drożdżowe ślimaczki z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Małe, pulchne ciasteczka z makiem na 3 kęsy który zniknęły ze stołu jako pierwsze. Były na prawdę bardzo smaczne i dość słodkie. Smaczna odmiana tradycyjnego makowca .

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    600g. mąki pszennej
    7g. suchych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    1 żółtko
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 szklana ciepłego mleka
    Dodatkowo:
    850g. masy makowej z bakaliami
    1 białko
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Drożdżowe ślimaczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki wsypać drożdzę, cukier i sól, przemieszać.
    Dodać żółtko, wlać olej oraz mleko.
    Zagnieść jednolite, odchodzące od dłoni ciasto.
    Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować cienko.
    Na całości ciasta rozsmarować masę makową, zwinąć ścisło w rulon.
  • 3. Roladę pokroić na 3 cm kawałki, każdy posmarować roztrzepanym żółtkiem oraz posypać cukrem.
  • 4. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować