Śledzik w pomidorach z nutą słodkości

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kawałki ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki dojrzewających w słońcu pomidorów, słodkiej żurawiny, pikantnej cebulki i chrupiących orzechów to świetna propozycja dla fanów śledzika w pomidorach z nutą słodkości i delikatnym akcentem ostrości.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800g płatów śledziowych Matias
    5 czerwonych cebul
    160g suszonej żurawiny
    480g koncentratu pomidorowego
    100g orzechów włoskich
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka brązowego cukru
    sól
    pieprz
    3 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śledzik w pomidorach z nutą słodkości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe przełożyć do miski, zalać czystą wodą i moczyć przez około 3-4 godziny. Po tym czasie odsączyć i pokroić w grubszą kostkę.
  • 2. Żurawinę zalać wrzątkiem i moczyć około 10 minut, po tym czasie odsączyć.
  • 3. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie do cebuli dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, żurawinę, cukier i całość chwilę smażyć. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia.
  • 4. Śledzie układać w dużej salaterce naprzemiennie z sosem pomidorowym, wierzch posypać posiekanymi orzechami lub dla leniwych można wszystko wymieszać i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona cebula Sałata Śledzie Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować