Śledzik korzenny

  • wyświetlono: 760 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Śledzia możemy przygotować na setki sposobów. Dla poszukujących nowych smaków polecam śledzia marynowanego w przyprawach korzennych z cebulka i olejem.

Kloruś
  • 2 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

400g filetów śledziowych a'la matias
2-3 szalotki
2 łyżki musztardy dijon
łyżeczka miodu
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka przyprawy maggi
szklanka oleju roślinnego np. rzepakowego
sól, czarny pieprz
2-3 listki laurowe
gwiazdka anyżu
5-6 goździków
½ łyżeczki mielonego cynamonu

mleko do wymoczenia śledzi

Sposób przygotowania przepisu:

Śledzik korzenny

  • 1. Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Spróbować czy nie są jeszcze za słone w razie potrzeby jeszcze wymoczyć. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami.
    Musztardę, miód, sok z cytryny, maggi i olej mieszamy. Dodajemy przyprawy: liście laurowe, goździki, anyż, cynamon oraz sól i czarny pieprz.
    Śledzie układać w słoiku przekładając posiekaną w piórka cebulka. Całość zalać zalewą z przyprawami. Wstawić do lodówki na 1-2 dni, aż się przegryzą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wigiliaśledzikśledźpotrawa wigilijnaboże narodzeniepotrawa postnapotrawa rybna

Komentarze

Podobne przepisy

Śledzik  "Cygański przysmak"

Dodane przez: euphoriaa33

Śledzik "Cygański przysmak"

Trudno sobie wyobrazić wigilijną...

śledzik

Dodane przez: karinzgr

Śledzik z porem

Tradycyjny i najprostszy sposób...

Śledziki Heńka

Dodane przez: PolskaGotuje

Śledziki Heńka

Te śledzie to już historia. Podawane...

Śledzik po Grecku

Dodane przez: magda22222

ŚLEDZIK PO GRECKU

Do tej pory jadłam rybę po grecku,...

Śledzie korzenne

Dodane przez: Kasia Pichci

Śledzie korzenne

Śledzie korzenne polecają się na...

śledzik smakuje wybornie

Dodane przez: kretka

Śledzik po pierzynką

Śledzik po grecku, śledzik pod...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE