Wigilijny śledzik w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie osączyć z zalewy pokroić na kawałki, zalewę i cebulkę zachować. Warzywa osączyć z zalewy, zalewę zachować, bo troszkę warzyw zostanie. Do pojemniczków rozłożyć warzywa i pokrojone śledzie oraz cebulkę ze śledzi.
Zagotować 1,5 szklanki bulionu, dodać żelatynę i podgrzewać, energicznie mieszając do rozpuszczenia żelatyny. Zestawić z ognia. Gdy wywar będzie miał letnią temperaturę dodać zalewę ze śledzi. Wymieszać i zalać śledzie z warzywami. Widelcem lekko zamieszać, aby płyn dostał się pod warzywa na dno pojemniczka. Schłodzić do stężenia. Z tej porcji mam 4 pojemniczki śledzika w galarecie.
Uwagi:
Proporcje bulionu do zalewy ze śledzi stosujemy wg własnych upodobań, średnio w proporcji 3:1, tak, jak przy grzybach. Na każdą szklankę bulionu dodaję zawsze 2 czubate łyżeczki żelatyny.
Komentarze