Wigilijny śledzik w galarecie

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealna przystawka na imprezki, Sylwestra, Wigilię, szybko się ją przygotowuje a przy tym jest bardzo smaczna.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 słoik śledzi w zalewie octowej ( masa po osączeniu 220 gram)
    1 słoik mieszanki warzywnej marchew groszek kukurydza ( masa po osączeniu 330 gram)
    1,5 szklanki bulionu warzywnego
    0,5 szklanki zalewy ze śledzi marynowanych
    2 czubate łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wigilijny śledzik w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie osączyć z zalewy pokroić na kawałki, zalewę i cebulkę zachować. Warzywa osączyć z zalewy, zalewę zachować, bo troszkę warzyw zostanie. Do pojemniczków rozłożyć warzywa i pokrojone śledzie oraz cebulkę ze śledzi.
    Zagotować 1,5 szklanki bulionu, dodać żelatynę i podgrzewać, energicznie mieszając do rozpuszczenia żelatyny. Zestawić z ognia. Gdy wywar będzie miał letnią temperaturę dodać zalewę ze śledzi. Wymieszać i zalać śledzie z warzywami. Widelcem lekko zamieszać, aby płyn dostał się pod warzywa na dno pojemniczka. Schłodzić do stężenia. Z tej porcji mam 4 pojemniczki śledzika w galarecie.
    Uwagi:
    Proporcje bulionu do zalewy ze śledzi stosujemy wg własnych upodobań, średnio w proporcji 3:1, tak, jak przy grzybach. Na każdą szklankę bulionu dodaję zawsze 2 czubate łyżeczki żelatyny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować