Pyszne śledzie z dodatkiem mniszka lekarskiego. Niepozorne kwiaty, a potrafią nadać potrawie niezwykłego aromatu. Kwiaty mniszka warto zamrozić, by i poza sezonem cieszyć się ich smakiem.
Składniki:
800 g filetów śledziowych a la matjas (10 szt.) - wymoczone
Sos:
2 duże białe cebule (łącznie 400g)
100 g kwiatów mniszka lekarskiego
1 pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka mięty
1/2 szklanki oliwy
1/2 szklanki wina musującego 10% alkoholu
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka kminku mielonego
1/2 łyżeczki owoców kolendry
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Śledzie z kwiatem mniszka lekarskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, kminek, kolendrę, imbir i gałkę muszkatołową. Dusić 5 min.
2.Dołożyć kwiaty mniszka - dusić kolejne 5 min.
3.Następnie wlać wino i całość gotować 10 min pod przykryciem. Po tym czasie dodać posiekaną natkę pietruszki i miętę i gotować jeszcze 5 min pod przykryciem. Do sosu wlać sok z limonki, doprawić do smaku i wystudzić.
4.Śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać z przygotowanym sosem.
Komentarze