Śledzie z kwiatem mniszka lekarskiego

0 (0 ocen)

Pyszne śledzie z dodatkiem mniszka lekarskiego. Niepozorne kwiaty, a potrafią nadać potrawie niezwykłego aromatu. Kwiaty mniszka warto zamrozić, by i poza sezonem cieszyć się ich smakiem.

Składniki:

  • 800 g filetów śledziowych a la matjas (10 szt.) - wymoczone

    Sos:
    2 duże białe cebule (łącznie 400g)
    100 g kwiatów mniszka lekarskiego
    1 pęczek natki pietruszki
    1/2 pęczka mięty
    1/2 szklanki oliwy
    1/2 szklanki wina musującego 10% alkoholu
    sok z 1/2 limonki
    1 łyżeczka kminku mielonego
    1/2 łyżeczki owoców kolendry
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wina Sok Przystawki Sosy Salsa Przekąski

Śledzie z kwiatem mniszka lekarskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie z kwiatem mniszka lekarskiego 1. W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, kminek, kolendrę, imbir i gałkę muszkatołową. Dusić 5 min.
  • Śledzie z kwiatem mniszka lekarskiego 2. Dołożyć kwiaty mniszka - dusić kolejne 5 min.
  • Śledzie z kwiatem mniszka lekarskiego 3. Następnie wlać wino i całość gotować 10 min pod przykryciem. Po tym czasie dodać posiekaną natkę pietruszki i miętę i gotować jeszcze 5 min pod przykryciem. Do sosu wlać sok z limonki, doprawić do smaku i wystudzić.
  • Śledzie z kwiatem mniszka lekarskiego 4. Śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać z przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować