REKLAMA

Śledzie z przyprawą do piernika

wyświetlono: 2691 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Śledzie w sosie cebulowo – pomidorowym z przyjemną piernikową nutą. W potrawie dominują orientalne dodatki smakowe, przez co śledzie są niezwykle aromatyczne.

opublikowany: 27.02.2017
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 10 filetów śledziowych a la matjas - uprzednio wymoczone (1 kg)

    Sos:
    4 większe białe cebule (łącznie 400 g)
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    1 szklanka passaty (przetarte pomidory – 220 g pomidorów zużytych na 100 g produktu)
    1 szklanka wody
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki miodu
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
    1 płaska łyżeczka całych suszonych jagód jałowca
    ½ łyżeczki całych nasion czarnuszki
    2 liście laurowe
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Ocena:

(średnia 4.49 z 193 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Śledzie z przyprawą do piernika 1. W garnku rozgrzać olej, dodać obraną i pokrojoną na ćwierćplastry cebulę, przyprawę do piernika, nasiona kozieradki, jagody jałowca, czarnuszkę oraz liście laurowe. Dusić 10 min, często mieszając.
  • Śledzie z przyprawą do piernika 2. Wlać sok z cytryny i miód – chwilę podgrzewać. Wlać passatę, wodę i sos sojowy. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie gotować 10 min, co jakiś czas mieszając. Gotowy sos doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Po wystudzeniu wymieszać z pokrojonymi na małe kawałki filetami śledziowymi.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE