Śledzie z przyprawą do piernika

4.49 (193 ocen)

Śledzie w sosie cebulowo – pomidorowym z przyjemną piernikową nutą. W potrawie dominują orientalne dodatki smakowe, przez co śledzie są niezwykle aromatyczne.

Składniki:

  • 10 filetów śledziowych a la matjas - uprzednio wymoczone (1 kg)

    Sos:
    4 większe białe cebule (łącznie 400 g)
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    1 szklanka passaty (przetarte pomidory – 220 g pomidorów zużytych na 100 g produktu)
    1 szklanka wody
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki miodu
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
    1 płaska łyżeczka całych suszonych jagód jałowca
    ½ łyżeczki całych nasion czarnuszki
    2 liście laurowe
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Śledzie z przyprawą do piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie z przyprawą do piernika 1. W garnku rozgrzać olej, dodać obraną i pokrojoną na ćwierćplastry cebulę, przyprawę do piernika, nasiona kozieradki, jagody jałowca, czarnuszkę oraz liście laurowe. Dusić 10 min, często mieszając.
  • Śledzie z przyprawą do piernika 2. Wlać sok z cytryny i miód – chwilę podgrzewać. Wlać passatę, wodę i sos sojowy. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie gotować 10 min, co jakiś czas mieszając. Gotowy sos doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Po wystudzeniu wymieszać z pokrojonymi na małe kawałki filetami śledziowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować