Śledzie w sosie cebulowo – pomidorowym z przyjemną piernikową nutą. W potrawie dominują orientalne dodatki smakowe, przez co śledzie są niezwykle aromatyczne.
Składniki:
10 filetów śledziowych a la matjas - uprzednio wymoczone (1 kg)
Sos:
4 większe białe cebule (łącznie 400 g)
½ szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka passaty (przetarte pomidory – 220 g pomidorów zużytych na 100 g produktu)
1 szklanka wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
1 płaska łyżeczka całych suszonych jagód jałowca
½ łyżeczki całych nasion czarnuszki
2 liście laurowe
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Śledzie z przyprawą do piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać olej, dodać obraną i pokrojoną na ćwierćplastry cebulę, przyprawę do piernika, nasiona kozieradki, jagody jałowca, czarnuszkę oraz liście laurowe. Dusić 10 min, często mieszając.
2.Wlać sok z cytryny i miód – chwilę podgrzewać. Wlać passatę, wodę i sos sojowy. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie gotować 10 min, co jakiś czas mieszając. Gotowy sos doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Po wystudzeniu wymieszać z pokrojonymi na małe kawałki filetami śledziowymi.
Komentarze