Śledzie z marchewką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Aromatyczne, z orientalną nutą śledzie, popularne matjasy, w sosie z dodatkiem marchewki, na bazie soku pomidorowego. Świetne na przystawkę, ale i niezastąpiona przekąska, tzw. „coś na ząb”. Śledzie polecam szczególnie na święta i różnego typu spotkania towarzyskie.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych a la matjas (uprzednio wymoczone)

    Sos:
    400 g obranej białej cebuli
    150 g obranej marchewki
    4 ząbki czosnku
    5 łyżek oleju rzepakowego
    330 ml soku pomidorowego
    2/3 szklanki wody
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
    1 łyżeczka całego kuminu (kminu rzymskiego)
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    spora szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sok Przystawki Sosy Salsa Potrawka

Śledzie z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie z marchewką 1. Kumin uprażyć, wystudzić i utrzeć w moździerzu.
    Cebulę pokroić w ćwierćplastry, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, obrany czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać rozdrobnione warzywa, wsypać przygotowany kumin, owoce kolendry, imbir, kurkumę, chilli i odrobinę kolorowego pieprzu. Smażyć 10 min, często mieszając. Dodać cukier i sos sojowy, po czym podgrzewać jeszcze 2 – 3 min, mieszając.
  • Śledzie z marchewką 2. Całość zalać sokiem pomidorowym i wodą, następnie gotować 15 min, co jakiś czas mieszając. Na końcu sos doprawić sokiem z cytryny, solą oraz kolorowym pieprzem. Po wystudzeniu wymieszać z pokrojonymi na małe kawałki filetami śledziowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować