REKLAMA

Śledzie z marchewką

wyświetlono: 558 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Aromatyczne, z orientalną nutą śledzie, popularne matjasy, w sosie z dodatkiem marchewki, na bazie soku pomidorowego. Świetne na przystawkę, ale i niezastąpiona przekąska, tzw. „coś na ząb”. Śledzie polecam szczególnie na święta i różnego typu spotkania towarzyskie.

opublikowany: 30.03.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych a la matjas (uprzednio wymoczone)

    Sos:
    400 g obranej białej cebuli
    150 g obranej marchewki
    4 ząbki czosnku
    5 łyżek oleju rzepakowego
    330 ml soku pomidorowego
    2/3 szklanki wody
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
    1 łyżeczka całego kuminu (kminu rzymskiego)
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    spora szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Śledzie z marchewką 1. Kumin uprażyć, wystudzić i utrzeć w moździerzu.
    Cebulę pokroić w ćwierćplastry, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, obrany czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać rozdrobnione warzywa, wsypać przygotowany kumin, owoce kolendry, imbir, kurkumę, chilli i odrobinę kolorowego pieprzu. Smażyć 10 min, często mieszając. Dodać cukier i sos sojowy, po czym podgrzewać jeszcze 2 – 3 min, mieszając.
  • Śledzie z marchewką 2. Całość zalać sokiem pomidorowym i wodą, następnie gotować 15 min, co jakiś czas mieszając. Na końcu sos doprawić sokiem z cytryny, solą oraz kolorowym pieprzem. Po wystudzeniu wymieszać z pokrojonymi na małe kawałki filetami śledziowymi.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE