Winko aloesowe na zdrowie

4.49 (208 ocen)

  • 40 min

Wino, które: wzmacnia, uodpornia organizm, dodaje sił, witalności ludziom dojrzałym. Szczególnie polecam podczas przesilenia wiosennego i jesiennego.

  • 40 min

Składniki:

  • 50 dag liści z aloesu drzewiastego
    50 dag miodu wielokwiatowego lub lipowego
    1/2 litra wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego
    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (208 ocen)

Zobacz również:

Syropy Napoje Wina Sok

Winko aloesowe na zdrowie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • aloes drzewiasty, kilkuletni 1. Liście z aloesu myjemy, osuszamy.
  • sok z aloesu 2. Następnie zawijamy je w folię aluminiową spożywczą, wkładamy do lodówki na 7 dni.
    Po tym czasie usuwamy z liści kolce. Kroimy na małe kawałki. Mielimy w maszynce do mięsa lub rozcieramy w moździerzu.
  • miód wielokwiatowy 3. Do słoja wlewamy sok z aloesu, wino, sok z cytryny, miód. Mieszamy.
    Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na kolejnych 5 dni.
  • podgrzewanie masy aloesowej 4. Następnie, lekko podgrzewamy, jeśli masa się lekko "scaliła".
  • przesączanie soku z aloesu 5. Przecedzamy, przesączamy przez gazę lub watkę.
  • winko z aloesu 6. Przelewamy do butelek. Szczelnie zamykamy. Opisujemy.
    Przechowujemy w lodówce.
  • winko aloesowe- na zdrowie 7. Dawkowanie winka aloesowego dla dorosłych osób:
    Pijemy zawsze na 1 godz. przed jedzeniem 3 x dziennie, i tak:
    a) 1- 2 tydzień po 1 łyżeczce
    b) 3- 4 tydzień po 1 łyżce
    c) potem przez 3- 4 tygodnie po 1 łyżeczce.
    Winko pijemy przez 2- 3 miesiące.
    Robimy przerwę na 2- 3 tygodnie.
    Na zdrowie, smacznego ;)

Porady

Podany czas jest bez czasu oczekiwania, przechowywania w lodówce. Roślina aloesu drzewiastego musi mieć co najmniej 3 lata, aby ją można użyć do winka i miała własności lecznicze. Przechowywanie liści w lodówce ma na celu wzrost zawartości substancji aktywnych w aloesie. Liście obieramy nożem plastikowym, bo żelazo wpływa niekorzystnie na działanie aloesu. Aloes nazywany jest starożytną rośliną nieśmiertelności. Już wtedy były znane własności lecznicze aloesu. Aloes ma właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze oraz wirusobójcze. Wykorzystuje się go do leczenia: chorób skóry, infekcji dróg moczowych i organów płciowych, pielęgnacji jamy ustnej i zębów, choroby oczu, układu oddechowego, zapalenia stawów, cukrzycy, nowotworów i chorób serca. Ma właściwości łagodzące. Winko z aloesu wzmacnia układ odpornościowy. Polecane zwłaszcza w okresie przesilenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Sok z cytryny Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować