Śledzie z marchewką, jabłkiem i porem

4.99 (143 ocen)

Śledzie w postaci sałatki w towarzystwie marchewki, jabłka, pora oraz aromatycznych przypraw w klimacie orientu. W sam raz na świąteczny stół. Polecam!

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych a la matjas (uprzednio wymoczone)

    2 większe marchewki (łącznie 300 g)
    1 duże jabłko (250 g)
    12 cm – owy kawałek pora
    6 łyżek oliwy lub oleju
    3 łyżki majonezu
    6 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki cynamonu mielonego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.99 (143 ocen)

Śledzie z marchewką, jabłkiem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie z marchewką, jabłkiem i porem 1. Marchewkę i pozbawione gniazd nasiennych jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Pora posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę/olej, dołożyć rozdrobnione składniki, wlać sos sojowy, wsypać paprykę, kolendrę, gałkę muszkatołową oraz cynamon. Dusić 15 min, często mieszając. Wystudzić.
  • Śledzie z marchewką, jabłkiem i porem 2. Do duszonki dodać majonez i jogurt, wlać sok z cytryny. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na końcu dodać pokrojone na małe kawałki śledzie i ponownie wymieszać. Śledzie najlepiej przygotować co najmniej dzień przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować