Śledzie w postaci sałatki w towarzystwie marchewki, jabłka, pora oraz aromatycznych przypraw w klimacie orientu. W sam raz na świąteczny stół. Polecam!
Składniki:
600 g filetów śledziowych a la matjas (uprzednio wymoczone)
2 większe marchewki (łącznie 300 g)
1 duże jabłko (250 g)
12 cm – owy kawałek pora
6 łyżek oliwy lub oleju
3 łyżki majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki cynamonu mielonego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Śledzie z marchewką, jabłkiem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i pozbawione gniazd nasiennych jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Pora posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę/olej, dołożyć rozdrobnione składniki, wlać sos sojowy, wsypać paprykę, kolendrę, gałkę muszkatołową oraz cynamon. Dusić 15 min, często mieszając. Wystudzić.
2.Do duszonki dodać majonez i jogurt, wlać sok z cytryny. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na końcu dodać pokrojone na małe kawałki śledzie i ponownie wymieszać. Śledzie najlepiej przygotować co najmniej dzień przed podaniem.
Komentarze