REKLAMA

Śledzie z marchewką, jabłkiem i porem

wyświetlono: 1054 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 1

Śledzie w postaci sałatki w towarzystwie marchewki, jabłka, pora oraz aromatycznych przypraw w klimacie orientu. W sam raz na świąteczny stół. Polecam!

opublikowany: 08.08.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych a la matjas (uprzednio wymoczone)

    2 większe marchewki (łącznie 300 g)
    1 duże jabłko (250 g)
    12 cm – owy kawałek pora
    6 łyżek oliwy lub oleju
    3 łyżki majonezu
    6 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki cynamonu mielonego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Ocena:

(średnia 5 z 140 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Śledzie z marchewką, jabłkiem i porem 1. Marchewkę i pozbawione gniazd nasiennych jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Pora posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę/olej, dołożyć rozdrobnione składniki, wlać sos sojowy, wsypać paprykę, kolendrę, gałkę muszkatołową oraz cynamon. Dusić 15 min, często mieszając. Wystudzić.
  • Śledzie z marchewką, jabłkiem i porem 2. Do duszonki dodać majonez i jogurt, wlać sok z cytryny. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na końcu dodać pokrojone na małe kawałki śledzie i ponownie wymieszać. Śledzie najlepiej przygotować co najmniej dzień przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Śledzie z marchewką, jabłkiem i porem Dodane przez: dorota w


Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE