Śledzie słodko – kwaśne ze skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Śledzie w aromatycznym sosie słodko – kwaśnym na bazie soku jabłkowego i przecieru pomidorowego. Efektowność potrawy tkwi w dodatku kandyzowanej skórki pomarańczowej. Przyjemne, orientalne smaki z nutą świeżych ziół – lubczyku i mięty.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych a la matjas (uprzednio wymoczone)

    Sos:
    250 g czerwonej cebuli
    2 duże ząbki czosnku
    2 kopiaste łyżki posiekanego lubczyku
    1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1/3 szklanki oliwy lub oleju
    1 i ½ szklanki soku jabłkowego (soku – bez dodatku cukru - nie nektar, nie napój)
    2/3 szklanki przecieru pomidorowego
    3 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    6 kulek ziela angielskiego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki całego kuminu (kminu rzymskiego)
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – kurkumy, cynamonu
    szczypta chilli w proszku
    1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sok Przystawki Sosy Potrawka Przekąski

Śledzie słodko – kwaśne ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie słodko – kwaśne ze skórką pomarańczową 1. Kumin uprażyć w suchym rondelku i utrzeć w moździerzu.
    Obrane cebulę oraz czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę/olej. Dołożyć cebulę i czosnek, wsypać kumin, paprykę w proszku, kurkumę, cynamon i chilli. Dusić 5 min, mieszając. Dodać skórkę pomarańczową i cukier, po czym dusić jeszcze 2 – 3 min, mieszając.
  • Śledzie słodko – kwaśne ze skórką pomarańczową 2. Do zawartości garnka wlać sok jabłkowy, przecier pomidorowy oraz sos sojowy, dołożyć ziele angielskie. Całość doprowadzić do wrzenia – gotować 15 min, co jakiś czas mieszając. Sos doprawić sokiem z cytryny, wymieszać ze świeżymi ziołami, po czym doprawić do smaku. Wystudzić.
  • Śledzie słodko – kwaśne ze skórką pomarańczową 3. Tak przygotowany sos wymieszać z filetami śledziowymi pokrojonymi na mniejsze kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować