Śledzie w aromatycznym sosie słodko – kwaśnym na bazie soku jabłkowego i przecieru pomidorowego. Efektowność potrawy tkwi w dodatku kandyzowanej skórki pomarańczowej. Przyjemne, orientalne smaki z nutą świeżych ziół – lubczyku i mięty.
1 godz. 10 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
600 g filetów śledziowych a la matjas (uprzednio wymoczone)
Sos:
250 g czerwonej cebuli
2 duże ząbki czosnku
2 kopiaste łyżki posiekanego lubczyku
1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/3 szklanki oliwy lub oleju
1 i ½ szklanki soku jabłkowego (soku – bez dodatku cukru - nie nektar, nie napój)
2/3 szklanki przecieru pomidorowego
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki jasnego sosu sojowego
6 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki całego kuminu (kminu rzymskiego)
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – kurkumy, cynamonu
szczypta chilli w proszku
1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Śledzie słodko – kwaśne ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kumin uprażyć w suchym rondelku i utrzeć w moździerzu.
Obrane cebulę oraz czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę/olej. Dołożyć cebulę i czosnek, wsypać kumin, paprykę w proszku, kurkumę, cynamon i chilli. Dusić 5 min, mieszając. Dodać skórkę pomarańczową i cukier, po czym dusić jeszcze 2 – 3 min, mieszając.
2.Do zawartości garnka wlać sok jabłkowy, przecier pomidorowy oraz sos sojowy, dołożyć ziele angielskie. Całość doprowadzić do wrzenia – gotować 15 min, co jakiś czas mieszając. Sos doprawić sokiem z cytryny, wymieszać ze świeżymi ziołami, po czym doprawić do smaku. Wystudzić.
3.Tak przygotowany sos wymieszać z filetami śledziowymi pokrojonymi na mniejsze kawałki.
Komentarze