Sałatka jajeczna z kabanosem i skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sałatka jajeczna z dodatkiem kabanosa, warzyw i jabłka, a do tego słodka, kandyzowana skórka pomarańczy. Potrawa z delikatną chrzanową nutą, przyjemnie aromatycznie, choć łagodnie doprawiona. Sałatka idealna na wielkanocny stół oraz wszelkiego rodzaju spotkania okolicznościowe.

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 jajek ugotowanych na twardo
    300 g sałaty lodowej
    100 g selera naciowego
    1 większe kwaskowe jabłko (180 g)
    230 g czerwonej fasoli konserwowej (masa bez zalewy)
    200 g korniszonów
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 łyżeczki tartego chrzanu konserwowego ze słoika (np. ze śmietanką)
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka soku z cytryny
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    opcjonalnie – cukier do smaku (dla podkreślenia słodko – słonego smaku sałatki)

    Smażone składniki:
    120 g kabanosów (np. cienkie wieprzowe)
    125 g obranej białej cebuli
    100 g obranej marchewki
    100 g obranej pietruszki
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1 łyżka oliwy lub oleju
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    1/3 łyżeczki mielonej chilli w płatkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka jajeczna z kabanosem i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka jajeczna z kabanosem i skórką pomarańczową 1. Kabanosy drobno pokroić, marchewkę, pietruszkę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać kabanosy, rozdrobnione warzywa, skórkę pomarańczową, zioła prowansalskie, słodka paprykę, gałkę muszkatołową i chilli. Składniki smażyć 10 min (marchewka i pietruszka pozostaną lekko chrupkie), co jakiś czas mieszając, po czym wystudzić.
  • Sałatka jajeczna z kabanosem i skórką pomarańczową 2. Sałatę poszatkować i przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojony seler naciowy, osączoną fasolę i pokrojone w plastry lub półplastry korniszony.
  • Sałatka jajeczna z kabanosem i skórką pomarańczową 3. Następnie dołożyć obrane ze skorupek i pokrojone w kostkę jajka, pozbawione gniazd nasiennych i także pokrojone w kostkę jabłko, wsypać natkę pietruszki, dodać chrzan i wlać sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać z dodatkiem usmażonych składników oraz majonezu. Na końcu potrawę doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować