Sałatka z młodych ziemniaków do podania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Młode ziemniaczki w sosie z ziarnistej musztardy francuskiej z dodatkiem świeżego szczypiorku i koperku to idealny obiad na lato – polecam!
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1,2 kg oskrobanych, ugotowanych młodych ziemniaków
Sos:
4 łyżeczki musztardy francuskiej (np. średnio ostra)
po 1 kopiastej łyżce posiekanych świeżych ziół – szczypiorku, koperku
300 g śmietany 18%
2 świeże żółtka
1/3 szklanki wody
3 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka jasnego sosu sojowego
sól do smaku
cukier do smaku
Młode ziemniaki w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę, wodę, sos sojowy oraz mąkę dokładnie wymieszać w garnku. Całość zagotować, mieszając. Garnek zdjąć z palnika, do składników dołożyć żółtka i energicznie zamieszać. Dodać musztardę, wlać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Do sosu dołożyć zioła oraz przyprawy do smaku i jeszcze raz wymieszać. Ziemniaki podawać z ciepłym sosem lub po jego wystudzeniu jako sałatkę na zimno.
Komentarze