Młode ziemniaki w sosie musztardowym

4.5 (177 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka z młodych ziemniaków do podania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Młode ziemniaczki w sosie z ziarnistej musztardy francuskiej z dodatkiem świeżego szczypiorku i koperku to idealny obiad na lato – polecam!

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,2 kg oskrobanych, ugotowanych młodych ziemniaków

    Sos:
    4 łyżeczki musztardy francuskiej (np. średnio ostra)
    po 1 kopiastej łyżce posiekanych świeżych ziół – szczypiorku, koperku
    300 g śmietany 18%
    2 świeże żółtka
    1/3 szklanki wody
    3 łyżeczki mąki pszennej
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    sól do smaku
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Młode ziemniaki w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młode ziemniaki w sosie musztardowym 1. Śmietanę, wodę, sos sojowy oraz mąkę dokładnie wymieszać w garnku. Całość zagotować, mieszając. Garnek zdjąć z palnika, do składników dołożyć żółtka i energicznie zamieszać. Dodać musztardę, wlać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Do sosu dołożyć zioła oraz przyprawy do smaku i jeszcze raz wymieszać. Ziemniaki podawać z ciepłym sosem lub po jego wystudzeniu jako sałatkę na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować