Śledzie po kaszubsku

4.43 (221 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem przypraw. To potrawa, która sprawdzi się nie tylko od święta. Warto przygotować śledzie po kaszubsku bez okazji, z pewnością zyskają uznanie domowników.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Śledzie po kaszubsku:
    1/2 kg filetów śledziowych (matiasów)
    1-2 cebule
    5 ziaren angielskich
    4 liście laurowe
    słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
    2 płaskie łyżki cukru
    pół szklanki wody
    pół szklanki oleju +1 łyżka do smażenia
    1 łyżka octu
    3 ogórki konserwowe
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.43 (221 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie po kaszubsku:
    Śledzie moczyć w wodzie 2-3 godz. Osączyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Gdy zmięknie dodać koncentrat, pół szklanki wody, olej, ocet i cukier. Wymieszać, połączyć pokrojonym w kostkę ogórkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić ok. 15 minut.
  • 2. Śledzie ułożyć na półmisku razem z zalewą pomidorowo-cebulową. Odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Śledzie po kaszubsku gotowe!

Porady

Można zmniejszyć ilość cukru dodając np. rodzynki lub śliwki suszone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Notka redakcyjna

Lubisz przepisy na śledzie nie tylko od święta? Z pewnością zasmakuje Ci sałatka śledziowa warstwowa.

A jak podać śledzie po kaszubsku? Do podania nada się idealnie odświętny półmisek np. w kształcie ryby. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować