Drożdżówki z orzechowym kremem, jabłkami i kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Domowe, pyszne drożdżówki. Wszyscy je uwielbiają.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    400 gr mąki pszennej
    220 ml ciepłej wody
    1 op. (7gr) suchych drożdży
    60 gr masła
    2 łyżki masła
    Nadzienie:
    400 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki cukru
    2 łyżki nutelli
    1 jabłko
    Kruszonka kokosowa:
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki mąki
    2 łyżki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Drożdżówka Ciastka

Drożdżówki z orzechowym kremem, jabłkami i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: Masło rozpuścić i odstawić do lekkiego ostudzenia. Do miski wsypać mąkę, suche drożdże, cukier i wymieszać. Wlać ciepłą wodę oraz rozpuszczone masło, ponownie wymieszać w misce i wyrabiać na stolnicy gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
  • 2. W czasie wyrośnięcia ciasta przygotować budyń wg instrukcji na opakowaniu, dodać ugotowanego budyniu 2 łyżki nutelli i dokładnie wymieszać. Ugotowany budyń odstawić.
  • 3. Przygotować kruszonkę kokosową: na stolnicy zagnieść ze sobą masło, cukier, mąkę oraz wiórki kokosowe do uzyskania jednolitej masy. Odstawić. Jabłko obrać ze skórki oraz gniazdka nasiennego i pokroić w plasterki.
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Uformować placki, na każdym zrobić szklanką zagłębienie. Posmarować budyniem, układać plastry jabłek oraz posypać kruszonką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować