Serowe placuszki z sosem czereśniowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Placuszki które robi się szybko i tak samo szybko znikają. Serowe, z nutą pomarańczy, na mące ryżowej i z sosem czereśniowym. Dla dzieci i nie tylko idealne.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • placuszki:

    250 g twarogu pół tłustego
    3 łyżki czubate mąki ryżowej
    3 jajka
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej
    masło klarowane

    sos czereśniowy:
    1 szklanka czereśni wypestkowanych
    1 łyżka miodu
    cynamon szczypta
    kardamon szczypta
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
    1/2 szklanki wody
    puder do posypania
    mięta świeża
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki Ser

Serowe placuszki z sosem czereśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ser zmiksowany z jajkiem 1. Żółtka oddzielam od białek. Do miski przekładam ser, dodaję żółtka, miód i miksuję blenderem aż ser zrobi się gładki.
  • do sera dodaję pomarańczową skórkę 2. Dodaję mąkę, skórkę pomarańczową i mieszam.
  • do ciasta dodawana piana z białek 3. Mikserem ubijam białka na sztywną pianę. Dodaję do sera i mieszam już łyżką.
  • placuszki usmażone 4. Placuszki nakładam łyżką na patelnię, smażę na rozgrzanym maśle z każdej strony około dwie minuty.
  • sos czereśniowy 5. Czereśnie przekładam do rondelka, dodaję cynamon, kardamon, miód, sok z cytryny, połowę wody z 1/2 szklanki i przesmażam na wolnym ogniu aż będą miękkie. W reszcie wody rozrabiam mąkę ziemniaczaną i wlewam do gotujących się czereśni.Gotuję aż zgęstnieją. Placuszki podaję z sosem i posypuję pudrem, dekoruję miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Mąka ryżowa Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować