Placuszki które robi się szybko i tak samo szybko znikają. Serowe, z nutą pomarańczy, na mące ryżowej i z sosem czereśniowym. Dla dzieci i nie tylko idealne.
Serowe placuszki z sosem czereśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielam od białek. Do miski przekładam ser, dodaję żółtka, miód i miksuję blenderem aż ser zrobi się gładki.
2.Dodaję mąkę, skórkę pomarańczową i mieszam.
3.Mikserem ubijam białka na sztywną pianę. Dodaję do sera i mieszam już łyżką.
4.Placuszki nakładam łyżką na patelnię, smażę na rozgrzanym maśle z każdej strony około dwie minuty.
5.Czereśnie przekładam do rondelka, dodaję cynamon, kardamon, miód, sok z cytryny, połowę wody z 1/2 szklanki i przesmażam na wolnym ogniu aż będą miękkie. W reszcie wody rozrabiam mąkę ziemniaczaną i wlewam do gotujących się czereśni.Gotuję aż zgęstnieją. Placuszki podaję z sosem i posypuję pudrem, dekoruję miętą.
Komentarze