Pampuchy z czereśniowym sosem

  • wyświetlono: 314 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam tradycyjne i proste dania. Do takich należą pampuchy. Te miękkie, drożdżowe bułeczki po prostu uwielbiają dodatek owoców. Dziś przygotowałam je z pysznym, czereśniowym dodatkiem. Gorąco polecam ten duet:).

Jaga85
  • 10 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
• Ok 0,70 kg mąki,
• 6 dag drożdży,
• 1 łyżka cukru,
• 3 jajka,
• 2 szklanki mleka,
• 3 łyżki oleju,
• Duża szczypta soli

Sos czereśniowy:
• 800 gram czereśni,
• Sok z jednej cytryny,
• Szczypta cynamonu,
• Cukier do smaku,

Dodatkowo:
• Śmietana do podania ,
• Kilka bez do podania,
• Stokrotki do dekoracji,
• Mięta do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Pampuchy z czereśniowym sosem

  • dodawanie  składników do mleka1. CIASTO:
    Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże. Do tak przygotowanego dodajemy sól, cukier, olej oraz jajka. Składniki mieszamy.
  • ciasto przed wyrośnięciem2. Ciasto wyrabiamy około 15 min, stopniowo dodając do niego mąkę. Wyrobione ciasto, takie które odchodzi od dłoni przykrywamy. Odkładamy je na około 60 minut do wyrośnięcia.

    Między czasie przygotowujemy czereśniowy sos. Można przygotować go także wcześniej.
  • przygotowanie sosu3. SOS CZEREŚNIOWY:
    Czereśnie myjemy. Umyte osuszamy i drylujemy. Tak przygotowane przekładamy do garnka i podgrzewamy. Gotujemy je do momentu jak puszczą sok i staną się miękkie. Między czasie dodajemy do nich sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz cukier do smaku. Pod koniec dodajemy cynamon. Gotowy sos zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • rozwałkowane ciasto4. FORMOWANIE:

    Stolnicę oprószamy mąką. Następnie wykładamy na nią wyrośnięte ciasto drożdżowe. Ciasto wałkujemy na placek o grubości około 2 cm.
  • wykrawanie5. Z rozwałkowanego wykrawamy koła. Ja do tego celu użyłam szklanki. Wycięte koła pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.

    Gdy „pampuchy wyrastają” w dużym garnku zagotowujemy wodę. Wierzch garnka obwiązujemy gazą. Gdy woda dobrze się gotuje, na gazę wykładamy wyrośnięte bułeczki. Całość przykrywamy dużą, metalową miską. Pampuchy gotujemy na parze około 8 - 10 minut.
  • studzenie6. Ugotowane wyjmujemy. Kolejno gotujemy następne partie.

    Gotowe podajemy na ciepło lub zimno z czereśniowym sosem. Ja dodatkowo podałam je z kleksem śmietany oraz pokruszonymi bezami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Czereśniepampuchyciasto drożzowesos czereśniowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-0kmq7pr

Dodane przez: viki2903

PAMPUCHY Z JAGODAMI

PAMPUCHY Z JAGODAMI

Drożdżowe pampuchy na parze

Dodane przez: Bo-Bożena

Drożdżowe pampuchy z owocami

Pampuchy, pyzy, kluski na parze,...

Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie

Dodane przez: Jaga85

Dyniowe pampuchy w śliwkowym sosie

Złociste bułeczki polane owocowym...

Pampuchy z mięsem

Dodane przez: czarrna

Pampuchy z mięsem

Przy odrobinie wolnego czasu można...

Parowańce.

Dodane przez: Słodko Słodka

Kluski na parze Parowańce,Pampuchy z Sosem...

Typowe Letnie Danie Kuchni Śląskiej,robiłam...

Kluski na parze

Dodane przez: Natalia Jaśkowiak

Pyszne pampuchy z żeberkami

Pampuchy przygotowuję według przepisu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE