Pampuchy z czereśniowym sosem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Uwielbiam tradycyjne i proste dania. Do takich należą pampuchy. Te miękkie, drożdżowe bułeczki po prostu uwielbiają dodatek owoców. Dziś przygotowałam je z pysznym, czereśniowym dodatkiem. Gorąco polecam ten duet:).

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    • Ok 0,70 kg mąki,
    • 6 dag drożdży,
    • 1 łyżka cukru,
    • 3 jajka,
    • 2 szklanki mleka,
    • 3 łyżki oleju,
    • Duża szczypta soli

    Sos czereśniowy:
    • 800 gram czereśni,
    • Sok z jednej cytryny,
    • Szczypta cynamonu,
    • Cukier do smaku,

    Dodatkowo:
    • Śmietana do podania ,
    • Kilka bez do podania,
    • Stokrotki do dekoracji,
    • Mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kluski Dania główne Sosy Ciasto

Pampuchy z czereśniowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodawanie  składników do mleka 1. CIASTO:
    Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże. Do tak przygotowanego dodajemy sól, cukier, olej oraz jajka. Składniki mieszamy.
  • ciasto przed wyrośnięciem 2. Ciasto wyrabiamy około 15 min, stopniowo dodając do niego mąkę. Wyrobione ciasto, takie które odchodzi od dłoni przykrywamy. Odkładamy je na około 60 minut do wyrośnięcia.

    Między czasie przygotowujemy czereśniowy sos. Można przygotować go także wcześniej.
  • przygotowanie sosu 3. SOS CZEREŚNIOWY:
    Czereśnie myjemy. Umyte osuszamy i drylujemy. Tak przygotowane przekładamy do garnka i podgrzewamy. Gotujemy je do momentu jak puszczą sok i staną się miękkie. Między czasie dodajemy do nich sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz cukier do smaku. Pod koniec dodajemy cynamon. Gotowy sos zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • rozwałkowane ciasto 4. FORMOWANIE:

    Stolnicę oprószamy mąką. Następnie wykładamy na nią wyrośnięte ciasto drożdżowe. Ciasto wałkujemy na placek o grubości około 2 cm.
  • wykrawanie 5. Z rozwałkowanego wykrawamy koła. Ja do tego celu użyłam szklanki. Wycięte koła pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.

    Gdy „pampuchy wyrastają” w dużym garnku zagotowujemy wodę. Wierzch garnka obwiązujemy gazą. Gdy woda dobrze się gotuje, na gazę wykładamy wyrośnięte bułeczki. Całość przykrywamy dużą, metalową miską. Pampuchy gotujemy na parze około 8 - 10 minut.
  • studzenie 6. Ugotowane wyjmujemy. Kolejno gotujemy następne partie.

    Gotowe podajemy na ciepło lub zimno z czereśniowym sosem. Ja dodatkowo podałam je z kleksem śmietany oraz pokruszonymi bezami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować