Kotlety twarogowe z pieczarkami i prażonym słonecznikiem

4.5 (177 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wegetariańskie kotlety z białego sera z dodatkiem pieczarek i prażonych ziaren słonecznika. Smaczna alternatywa dla kuchni mięsnej. Kotlety sprawdzą się jako samodzielne danie, można je podać np. z ketchupem czy śmietaną, a także potraktować jako uzupełnienie obiadu.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
    220 g oczyszczonych pieczarek
    1 średnia czerwona cebula (80 g)
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    3 jajka
    6 łyżek bułki tartej
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    ½ - 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ¼ łyżeczki chilli w płatkach grubo mielonej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Kotlety twarogowe z pieczarkami i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety twarogowe z pieczarkami i prażonym słonecznikiem 1. Twaróg utrzeć z jajkami. Dodać starte na grubych oczkach tarki jarzynowej pieczarki, obraną i posiekaną cebulę, a także obrany i starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnek. Wsypać słonecznik, tymianek, rozmaryn, owoce kolendry i chilli. Na końcu dołożyć bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • Kotlety twarogowe z pieczarkami i prażonym słonecznikiem 2. Na patelni rozgrzać olej i nałożyć porcje przygotowanej masy, formując niewielkie kotlety. Smażyć na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 16 średniej wielkości kotletów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować