Sernik piernikowy z mango

  • wyświetlono: 402 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Delikatny, puszysty sernik piernikowy z nutą mango. Jestem wielką fanką serników i pierników. Dlatego postanowiłam połączyć je żeby stworzyć coś dobrego. Sernik zrobimy w mig. Wystarczą tylko chęci. Niech pierniki kojarzą nam się nie tylko ze świętami. Cały rok można zajadać się ich aromatycznym smakiem.

mysza75
  • 10 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

spód sernika:


150 g pierników

50 g masła


sernik:


50 dkg sera śmietankowego

50 dkg sera półtłustego twarogowego

200 ml śmietany kremówki 30 %

1/2 szklanki cukru pudru

4 jajka wielkość M

1 budyń śmietankowy

50 g pierników

1 i 1/2 mango

1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej

150 g pierników nadziewanych w czekoladzie


polewa:


100 g czekolady gorzkiej

1 łyżka masła

1/2 łyżeczki żelatyny

4 łyżki śmietanki kremówki


dekoracja:


mango

melisa

pierniki

pralina piernikowa

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik piernikowy z mango

  • 1. Spód sernika:


    200 g pierników rozdrobniłam blenderem. 50 g odłożyłam do sera. Do proszku piernikowego dodałam roztopione masło ciepłe i zagniatam palcami. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia.Wykładam masę piernikową i dociskam palcami. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i wstawiam blaszkę, piekę spód pięć minut.



    Sernik:


    Ser mielę maszynką dwa razy. Przekładam do misy, dodaję jajka, puder, budyń, śmietanę i miksuje blenderem trzy minuty aż całość dobrze się połączy. Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję pokruszone pierniki 50 g. Trzy łyżki masy piernikowej wylewam na spód podpieczony zimny, rozsmarowuje ją, układam pierniki nadziewane. Wylewam pozostałą masę piernikową.


    Jedno całe mango obieram i miksuje blenderem. Dodaję do drugiej części sera, skórkę pomarańczową też. Połowę mango kroję w małą kostkę. Dodaję do sera i mieszam. Wylewam na masę piernikową. Do piekarnika wstawiam miskę z wodą, nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg, wstawiam formę i piekę 10 minut. Po tym czasie zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze 50 minut. Wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki, sernik będzie się studził. Sernik ma być ścięty, ale nawet jak wydaje nam się że jest luźny on dojdzie jak wystygnie. Zimny wstawiam do lodówki.


    Polewa:


    Czekoladę łamię na kawałki, przekładam do miski, dodaję masło i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i wlewam do czekolady gorącej.

    Śmietanę ubijam mikserem na sztywno.


    Na zimny sernik wylewam polewę, w kilku miejscach robię kleksy ze śmietany. Za pomocą końcówki łyżeczki robię esy floresy na czekoladzie. Sernik dekoruję.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastomangosernikpiernikiboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

image-0ab2i0g

Dodane przez: viki2903

Sernik z mango i matcha

Bardzo pyszny, lekki, sernik o...

PIERNIKOWY SERNIK

Dodane przez: Babcia Tereska

PIERNIKOWY SERNIK

Świąteczny sernik o smaku piernikowym....

Sernik z kokosem i mango

Dodane przez: Patrycja33

Sernik z kokosem i mango

Sernik to według mnie najlepsze...

sernik

Dodane przez: klaudia1984

Sernik z mango i mascarpone

Kremowy sernik z mango, na spodzie...

Sernik na zimno z jagodami i mango

Dodane przez: Ola1984

Sernik na zimno z jagodami i mango

Prosty, szybki w przygotowaniu...

SERNIK CHIA Z MANGO na zimno | rita creative

Dodane przez: RITA creative

SERNIK CHIA Z MANGO na zimno

Pyszny i delikatny w smaku sernik...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE