Sernik piernikowy z mango

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Delikatny, puszysty sernik piernikowy z nutą mango. Jestem wielką fanką serników i pierników. Dlatego postanowiłam połączyć je żeby stworzyć coś dobrego. Sernik zrobimy w mig. Wystarczą tylko chęci. Niech pierniki kojarzą nam się nie tylko ze świętami. Cały rok można zajadać się ich aromatycznym smakiem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód sernika:


    150 g pierników

    50 g masła


    sernik:


    50 dkg sera śmietankowego

    50 dkg sera półtłustego twarogowego

    200 ml śmietany kremówki 30 %

    1/2 szklanki cukru pudru

    4 jajka wielkość M

    1 budyń śmietankowy

    50 g pierników

    1 i 1/2 mango

    1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej

    150 g pierników nadziewanych w czekoladzie


    polewa:


    100 g czekolady gorzkiej

    1 łyżka masła

    1/2 łyżeczki żelatyny

    4 łyżki śmietanki kremówki


    dekoracja:


    mango

    melisa

    pierniki

    pralina piernikowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Piernik

Sernik piernikowy z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód sernika:


    200 g pierników rozdrobniłam blenderem. 50 g odłożyłam do sera. Do proszku piernikowego dodałam roztopione masło ciepłe i zagniatam palcami. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia.Wykładam masę piernikową i dociskam palcami. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i wstawiam blaszkę, piekę spód pięć minut.



    Sernik:


    Ser mielę maszynką dwa razy. Przekładam do misy, dodaję jajka, puder, budyń, śmietanę i miksuje blenderem trzy minuty aż całość dobrze się połączy. Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję pokruszone pierniki 50 g. Trzy łyżki masy piernikowej wylewam na spód podpieczony zimny, rozsmarowuje ją, układam pierniki nadziewane. Wylewam pozostałą masę piernikową.


    Jedno całe mango obieram i miksuje blenderem. Dodaję do drugiej części sera, skórkę pomarańczową też. Połowę mango kroję w małą kostkę. Dodaję do sera i mieszam. Wylewam na masę piernikową. Do piekarnika wstawiam miskę z wodą, nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg, wstawiam formę i piekę 10 minut. Po tym czasie zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze 50 minut. Wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki, sernik będzie się studził. Sernik ma być ścięty, ale nawet jak wydaje nam się że jest luźny on dojdzie jak wystygnie. Zimny wstawiam do lodówki.


    Polewa:


    Czekoladę łamię na kawałki, przekładam do miski, dodaję masło i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i wlewam do czekolady gorącej.

    Śmietanę ubijam mikserem na sztywno.


    Na zimny sernik wylewam polewę, w kilku miejscach robię kleksy ze śmietany. Za pomocą końcówki łyżeczki robię esy floresy na czekoladzie. Sernik dekoruję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Mango Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować