Ostanie w moim ogrodzie maliny, chciałam uczcić w słodki sposób i zrobiłam sernik na kruchym spodzie wewnątrz malinowy akcent ,a wierzch oblany czekoladą .
Sernik z malinowym spodem na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Ciastem wykładamy spód i boki formy o śr.24 cm.
Składniki masy serowej umieszczamy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.
2.Maliny zasypujemy cukrem na 15 minut ,następnie gotujemy przez około 10 minut .Mąki łączymy z wodą i wlewamy do owoców. Gotujemy na małym ogniu tylko do zgęstnienia. Gorącą masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Na wierzch wylewamy masę serową.
Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 75 minut.
Następnie sernik schładzamy w lodówce.
3.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady , następnie dolewamy śmietankę i energicznie mieszamy. Zimny sernik polewany czekoladą i dekorujemy świeżymi malinami.
Komentarze