Sernik śmietankowy na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: do miski wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy masło i palcami ucieramy aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Następnie dodajemy żółtko i zimną wodę. Zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.
Masa serowa: do miski wkładamy pokruszony ser biały, cukier, wbijamy żółtka i na wysokich obrotach miksujemy 5 minut. Następnie wlewamy roztopione i ostudzone masło, śmietanę, wsypujemy budyń i miksujemy kolejne 3 minuty. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na prostokatną blachę(22cmx14cm), nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wylewamy masę serową. Pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe
Komentarze