Ciemny biszkopt przełożony masą z serka mascarpone i śmietanki z bananami,ciasto w smaku przypomina kopca kreta.Dodatkowo do masy dodałam posiekane orzechy pekan i migdały ,aby bardziej chrupało:)
2 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Biszkopt :
3/4 szklanki oleju
pół szklanki wody
3/4 szklanka cukru
3 łyżki ciemnego kakao
Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i zagotować . Ostudzić .
Następnie :
5 jaj
1/2 szklanki drobnego cukru
1,5 szklanki przesianej mąki wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 1 łyżeczką sody oczyszczonej
Kostka czekoladowo-bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką .
Dodać suche składniki .Delikatnie wymieszać .
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do formy ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut .
Ostudzić .
2.Masa:
Do misy miksera przełożyć mascarpone i wlać śmietankę .Wsypać cukier i ubijać około 3-4 minuty na średnich obrotach.Na koniec wsypać posiekany orzechy pekan i migdały.
3.Z zimnego biszkoptu odkroić cieniutki paseczek i pokruszyć .
Obrane banany przekroić wzdłuż i skropić sokiem z cytryny.
Do formy ( w której piekliśmy biszkopt)przełożyć biszkopt ,ułożyć banany,zalać masą i posypać kruszonką z biszkoptu.
Do lodówki na minimum 3 godziny.
Wyjmij 30 minut przed podaniem.
Komentarze