Drożdżowe bułeczki z jabłkowo-bananowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.rozczyn:
Do miski pokrusz drożdże wsyp cukier , wlej ciepłe mleko ,wymieszaj następnie wsyp mąkę , wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
2.Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na kogel -mogel.
Rozpuść masło w rondelku.
Przesianą mąkę przesyp na blat ,dodaj wyrośnięty rozczyn, ubite jajka z cukrami i wyrabiaj ciasto ,tak długo aż będzie sprężyste i miękkie( mi to zajmuje około 10 minut ). Następnie wlej letni tłuszcz i ponownie wyrabiaj teraz tylko do połączenia się składników.Jak ciasto łanie wchłonie masło, zrób kulkę oprósz mąką , przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
3.Nadzienie :
obrane jabłka pokrój w kostkę ,polej sokiem z cytryny ,zasyp cukrem i odstaw na 10 minut, następnie przesyp do garnka z żurawiną i podgrzewaj aż jabłka zmiękną , obrane banany pokrój w kostkę i dodaj do ciepłych jabłek, wymieszaj na koniec wsyp wiórki kokosowe i cynamon.
4.Wyrobione ciasto podziel na 20 porcji, każdą porcje nadziewaj,formuj okrągłe bułeczki,układaj w odstępach na blaszce , posyp orzeszkami,odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
5.Wyrośnięte bułeczki piecz 20 minut w 180 stopniach (termoobieg).
Po upieczeniu wystudź na kratce.
Komentarze