Drożdżowe bułeczki z jabłkowo-bananowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszyste i mięciutkie drożdżowe bułeczki z jabłkowo-bananowym nadzieniem.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    500 gram mąki przesianej plus 2 łyżki do rozczynu
    30 gram drożdży
    1/2 szklanki cukru plus 1 łyżka do rozczynu
    ciepłe mleko 100 ml. plus 30 ml. do rozczynu
    cukier waniliowy
    50 gram masła
    5 żółtek


    Nadzienie:
    4 jabłka
    3 banany
    cukier brązowy 2 łyżki
    1 łyżka soku z cytryny
    cynamon w/g uznania
    wiórki kokosowe 2 łyżki
    żurawina w/g uznania
    Kruszonka :
    posiekane orzechy np. pekan i włoskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżowe bułeczki z jabłkowo-bananowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. rozczyn:
    Do miski pokrusz drożdże wsyp cukier , wlej ciepłe mleko ,wymieszaj następnie wsyp mąkę , wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  • 2. Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na kogel -mogel.
    Rozpuść masło w rondelku.
    Przesianą mąkę przesyp na blat ,dodaj wyrośnięty rozczyn, ubite jajka z cukrami i wyrabiaj ciasto ,tak długo aż będzie sprężyste i miękkie( mi to zajmuje około 10 minut ). Następnie wlej letni tłuszcz i ponownie wyrabiaj teraz tylko do połączenia się składników.Jak ciasto łanie wchłonie masło, zrób kulkę oprósz mąką , przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  • 3. Nadzienie :
    obrane jabłka pokrój w kostkę ,polej sokiem z cytryny ,zasyp cukrem i odstaw na 10 minut, następnie przesyp do garnka z żurawiną i podgrzewaj aż jabłka zmiękną , obrane banany pokrój w kostkę i dodaj do ciepłych jabłek, wymieszaj na koniec wsyp wiórki kokosowe i cynamon.
  • 4. Wyrobione ciasto podziel na 20 porcji, każdą porcje nadziewaj,formuj okrągłe bułeczki,układaj w odstępach na blaszce , posyp orzeszkami,odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • 5. Wyrośnięte bułeczki piecz 20 minut w 180 stopniach (termoobieg).
    Po upieczeniu wystudź na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Cynamon Drożdże Jabłka Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować