Rogale przepyszne w smaku ,ciasto puszyste lekko się listuje przez dodanie sporej ilości masła i metodzie składania ciasta. Troszkę pracochłonne ale zapewniam efekt jest bardzo smaczny.
Rogale drożdzowo-francuskie z orzechowym środkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy rozczyn: do miseczki pokruszyć drożdże dodać cukier i ciepłe mleko, następnie mąkę i całość wymieszać .Przykryć ściereczką na 10 minut.
2.Mąkę przesiać dodać rozczyn,wbić jajko ,cukier, ciepłe mleko i rozpuszczone masło, szybko wyrobić ciasto.Zawinąć w folię spożywczą (dokładnie bo będzie rosło i ' wyjdzie z folii ')odstawić na 45 minut do lodówki.
3.Po tym czasie rozwałkować na prostokąt 20 na 30 cm.Masło starkować na ciasto .Złożyć jedną trzecią ciasta od góry ku środkowi, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła pierwszą.Skleić brzegi, odwrócić ciasto o 90 stopni i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 na 17 cm . Ponownie złożyć na 3 części i schłodzić przez 45 minut w lodówce . Wałkowania i składania ciasta powtarzać 3 razy, schładzając ciasto między wałkowaniami 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto szczelnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 5 godzin(lub całą noc )
4.Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i poczekać 20 minut.Rozwałkować ciasto na prostokąt 60 cm na 20 cm. wyciąć 12 trójkątów ,na które ułożyć nadzienie orzechowe,lekko zwijać ,ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 30 minut.Piec na złoty kolor 20 minut (termoobieg 180 stopni ) . Jeszcze ciepłe po wyjęciu z piekarnika polukrować i posypać siekanymi orzechami.
5.Nadzienie do rogali:
mielimy orzechy w maszynce, masę marcepanową tarkujemy ,dodajemy zmielone orzechy i jak masa jest za gęsta dodajemy jogurt.Mieszamy masa ma być luźna ale nie za twarda.
Komentarze