Sernik z malinami

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rewelacyjny sernik - wspaniale kremowy, delikatny, pyszny, na nietypowym migdałowym spodzie, zwieńczony cudownie orzeźwiającą malinową żelką. To najlepszy sernik, jaki upiekłam. Polecam gorąco!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:
    150 g mielonych migdałów
    75 g masła
    2 łyżki ksylitolu
    masa serowa:
    450 g twarogu sernikowego
    250 g sera mascarpone
    4 jajka
    5 łyżek ksylitolu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    150 g malin
    żelka malinowa:
    250 g malin
    1 łyżka ksylitolu
    2 płaskie łyżeczki żelatyny
    4 łyżki wody
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy spód migdałowy: mielone migdały mieszamy z ksylitolem, dodajemy roztopione i przestudzone masło, dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i schładzamy 20-30 minut w lodówce. Podpiekamy w temperaturze 170 stopni przez 10 minut.
  • 2. Przygotowujemy masę serową: twaróg sernikowy, ser mascarpone, jajka i ksylitol miksujemy do połączenia składników, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę miksujemy. Masę wykładamy na podpieczony spód, na wierzch wykładamy opłukane i osuszone maliny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni i pieczemy 60-70 minut (do lekkiego zrumienienia wierzchu). Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
  • 3. Przygotowujemy żelkę malinową: opłukane i osuszone maliny miksujemy z ksylitolem. Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy na kilka minut do napęcznienia i podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na małej mocy do rozpuszczenia żelatyny. Do żelatyny dodajemy stopniowo 2-3 łyżeczki zmiksowanych malin i dokładnie mieszamy, następnie łączymy z pozostałymi malinami. Kiedy żelka zacznie tężeć, wykładamy ją na wierzch sernika i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Porady

Tortownicę warto owinąć z zewnątrz folią aluminiową, aby zapobiec wyciekaniu masy serowej, która jest dość rzadka. Ksylitol można zastąpić cukrem, ale sernik nie będzie wtedy zgodny z zasadami diety cukrzycowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser z wiaderka Mascarpone Maliny Jajka Ksylitol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować