Sernik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruchy spód połącz, przykryj i chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie, zimnym ciastem wylep dno foremki (o śr.26/26 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok.12-15 minut (do zrumienienia) w 180 st.
2.Masa serowa: masło utrzyj na puch, pod koniec dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Stopniowo dodawaj ser, a następnie budyń. Na końcu wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z białek (można dodać białka z kruchego ciasta). Połowę ciasta wyłóż na podpieczony kruchy spód i powtykaj połowę malin. Wyłóż pozostałą masę serową i powtykaj pozostałe maliny (dziurkami do góry).
3.Blachę z ciastem przełóż na większą blachę z wrzątkiem (woda ma sięgać do połowy formy z ciastem) i piecz 10 minut w 180 st. Zmniejsz temperaturę do 160 st., i piecz jeszcze 50 minut. Sernik pozostaw godzinę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy ostygnie pokrój na porcje, udekoruj malinami. Podawaj schłodzony. Smacznego!
Komentarze