Sernik Świąteczny na korzennym spodzie

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Smaczny , aromatyczny w smaku sernik korzenny jest doskonałym ciastem na świąteczny stół.

Składniki:

  • Spód ciasta
    125g margaryny Kasi
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    0,5 szklanki cukru pudru
    250g mąki pszennej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 opakowanie przyprawy do piernika

    Masa serowa:
    0,5kg sera na serniki
    4 jajka
    0,5 szklanki cukru
    125g margaryny Kasia
    100ml kremówki 30%
    2 łużki mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie skórki pomarańczowej

    wymiar tortownicy dowolny 21 lub 24cm
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik świąteczny na korzennym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód ciasta 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie podsyp mąką, jeśli zbyt kruche dodaj tłuszczu. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki lub zamrażarki. Następnie ścieramy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na tarce o dużych oczkach i lekko dociskamy..
  • masa serowa 2. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem do białości.
    Dodajemy resztę składników (bez białek) i mieszamy..
  • Masa serowa 3. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając.
  • sernik 4. Na starte ciasto wylewamy masę serową i równo rozprowadzamy.
  • sernik 5. Pieczemy 60 minut w 170-80 stopniach. Studzimy.

Porady

Ciasta na spód mozna zużyć tylko 3/4 ,bo cała porcja może być za duża. Polecam wykorzystać pozostałe ciasto na ciasteczka lub zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować