SERNIK NA KORZENNYM SPODZIE

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik na przepysznym, korzennym spodzie...niezwykle aromatyczny. Spód zrobimy z nieco przesuszonych ciastek, czy ciasta np piernika

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg sera np z wiaderka
    330 ml śmietany kremówki
    200 g serka mascarpone
    1 łyżka żelatyny
    cukier puder do smaku
    3 szklanki pokruszonych ciastek korzennych
    pół kostki masła
    kora czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Sernik na korzennym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy, dodajemy pokruszone ciastka, dobrze mieszamy. Tak przygotowana masą wylepiamy dno tortownicy.
    Odstawiamy do lodówki do stężenia.
    Żelatynę zalewamy wodą , aby napęczniała. Kiedy zrobi się gęsta, podgrzewamy,a następnie odstawiamy żeby przestygła. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy mascarpone, miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem wg uznania, miksujemy. Dodajemy łyżkami ser, miksujemy. Na sam koniec ciągle miksując dolewamy cienkim strumieniem żelatynę. Masę serowa wylewamy na spód ciastkowy, na wierzch wykładamy czekoladową korę. Odstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować