Sernik na przepysznym, korzennym spodzie...niezwykle aromatyczny. Spód zrobimy z nieco przesuszonych ciastek, czy ciasta np piernika
1 godz. 30 min
Składniki:
1/2 kg sera np z wiaderka
330 ml śmietany kremówki
200 g serka mascarpone
1 łyżka żelatyny
cukier puder do smaku
3 szklanki pokruszonych ciastek korzennych
pół kostki masła
kora czekoladowa
Sernik na korzennym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy, dodajemy pokruszone ciastka, dobrze mieszamy. Tak przygotowana masą wylepiamy dno tortownicy.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Żelatynę zalewamy wodą , aby napęczniała. Kiedy zrobi się gęsta, podgrzewamy,a następnie odstawiamy żeby przestygła. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy mascarpone, miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem wg uznania, miksujemy. Dodajemy łyżkami ser, miksujemy. Na sam koniec ciągle miksując dolewamy cienkim strumieniem żelatynę. Masę serowa wylewamy na spód ciastkowy, na wierzch wykładamy czekoladową korę. Odstawiamy do lodówki.
Komentarze