Sernik pulchny jak mgiełka na herbatnikach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

No i mamy pierwszy dzień Wielkanocny z tej właśnie okazji upiekłam dwa serniki dziś podam wam jeden z nich a na wieczór może podam drugi bo jest podobny lecz jednak trochę inny. trochę go wymyśliłam i przerobiłam z innego mego przepisu i nie żałuję bo wyszedł przepyszny i delikatny jak chmurka lub mgiełka kto jak woli.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg twarogu w wiaderku ( u mnie Vitello ),

    60 g miękkiego masła prawdziwego,

    8 jajek rozmiar M,

    2 budynie kokosowe 35 g każdy,

    1 szklanka cukru ( szklanka poj. 210 ml ),

    1 puszka brzoskwiń w syropie 820 g,

    40 sztuk herbatników.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik pulchny jak mgiełka na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik 1. Do miski dodać żółtka oddzielając białka, wsypać cukier i zmiksować na gładką masę jajeczną czyli tak zwany kogel - mogel. Jak już mamy dokładnie zmiksowana masę jajeczną wtedy dodać miękkie masło o temperaturze pokojowej i zmiksować do połączenia się masła z masą. Kolejny krok to wsypać proszek budyniowy miksując do połączenia się całości.
  • sernik 2. Gdy już mamy całość składników zmiksowaną przełożyć twaróg z wiaderka i także zmiksować. Następnie z brzoskwiń odlać syrop i pokroić brzoskwinie w kostkę dodać je do zmiksowanych jajek z twarogiem i wymieszać aby brzoskwinie połączyły się z twarogiem. Białka zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zmiksowaną pianę z białek dodać do całości i wymieszać całość drewnianą łopatką. Jeżeli ktoś nie lubi owoców można je całkowicie pominąć.
  • sernik 3. Jak już mamy przygotowaną masę sernikową, herbatniki wyłożyć w blaszce 35 * 25 wyłożonej papierem do pieczenia, na herbatniki przełożyć całą masę serową, na masę ułożyć herbatniki wciskając je w twaróg. Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 55 minut, na dno piekarnika postawić w naczyniu żaroodpornym wodę. 15 minut przed końcem pieczenia nakryć folią aluminiową aby nie spaliły się herbatniki. Upieczony sernik pozostawić przez 15 minut w uchylonym piekarniku, następnie go wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
  • sernik 4. Upieczony i ostudzony sernik wyszedł tak smaczny że aż rozpływa się w ustach. Polecam upieczenie tego sernika bez owoców będzie równie smaczny jak z owocami ponieważ z owocami jest bardziej wodnisty. Ciasto pieczemy na drugiej półce od dołu piekarnika bez termo - obiegu, a postawienie wody w pojemniku pod sernikiem sprawiło to że sernik nie opadł. Sernik rodzince oraz przyjaciółce bardzo smakował.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować