Sernik z rodzynkami na herbatnikach

4.49 (152 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniały sernik z rodzynkami i migdałową nutą. Jest łatwy w przygotowaniu, równy, pięknie wygląda w przekroju i zawsze się udaje.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    -250 g herbatników maślanych
    -100 g masła

    Masa:
    -1 kg twarogu sernikowego z wiadereczka
    -1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
    -1,5 szklanki cukru
    -2 opakowania budyniu waniliowego (bez dodatku cukru)
    -2 łyżeczki aromatu migdałowego
    -2 jaja
    -2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

    Dodatkowo:
    -5 łyżek rodzynek+1/2 łyżeczki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Serniki Desery

Sernik z rodzynkami na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki dokładnie kruszymy i mieszamy z roztopionym wcześniej masłem. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy herbatniki i dokładnie wylepiamy spód.

    2. Wszystkie składniki na masę wrzucamy do miski i dokładnie miksujemy, aby była gładka i bez grudek.

    3. Rodzynki obtaczamy w mące, wrzucamy do masy i delikatnie, lecz dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na spód, wyrównujemy.

    4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 70 minut (w trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo sernik opadnie!). Po upieczeniu studzimy całkowicie w lekko uchylonym piekarniku. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować