Łatwy sernik na herbatnikach

3.86 (494 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Sernik na herbatnikach to sernik dla osób początkujących. Spód przygotowujemy z pokruszonych herbatników i odrobiny masła. W masie serowej same podstawowe składniki. Jeśli jednak macie w domu prawdziwą laskę wanilii możecie dodać jej ziarenka do masy serowej.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Spód:
    1 opakowanie herbatników kakaowych
    75 g rozpuszczonego masła

    Masa serowa:
    1 kg dobrej jakości twarogu w wiaderku
    5 jajek
    50 g mąki ziemniaczanej
    200 g miękkiego masła
    140 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

3.86 (494 ocen)

Zobacz również:

Desery

Łatwy sernik na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki kruszymy i łączymy z rozpuszczanym masłem. Tak powstałym ciastem wylepiamy formę 23x23cm lub tortownicę i średnicy ok. 24 cm. Formę odstawimy.
  • 2. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka, mąkę i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy łyżka po łyżce ser i dalej ucieramy. Białka osobno ubijamy na pianę. Pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką.
  • 3. Masę wylewamy równo na herbatnikowy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 C. Sernik pieczemy przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po ostygnięciu sernik wkładamy do lodówki na min. 12 h.

Porady

Sernik po upieczeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować