Sernik na zimno o smaku pomarańczowym w osłonie pierniczków – szybkie, smaczne i łakome ciasto. To idealny, kolorowy i bez pieczenia dodatek do kawy lub herbaty.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Tortownica o śr. 24 cm
Składniki:
½ kg sera na sernik
3 łyżki duże cukru pudru
250 g serka mascarpone
3 jogurty gęste o smaku pomarańczowym(3x140 g)
1 galaretka pomarańczowa
1 czubata łyżka żelatyny
400 g pierniczków z nadzieniem w polewie
Folia spożywcza
Sernik pomarańczowy w pierniczkach na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody, następnie gdy spęcznieje podgrzać by się rozpuściła. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, dodać żelatynę, wymieszać. Składniki masy serowej – serki i jogurt oraz cukier puder dokładnie ze sobą połączyć. Do utartej masy serowej dodać wystudzoną galaretkę z żelatyną(4 łyżki zostawić), dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, wyłożyć połowę pierniczków, wylać masę serową, wyrównać. Rozlać pozostawioną galaretkę, rozłożyć drugą połowę pierniczków, lekko wcisnąć w masę. Dobrze schłodzić.
Komentarze