Klasyczne świąteczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami i delikatną czekoladą zawsze świetnie smakuje i szybko znika z Bożonarodzeniowego stołu.
1 godz. 20 min
Składniki:
Masa serowa:
1,2 kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka)
180g masła
250g cukru
6 jajek
9 ml olejku pomarańczowego
5 łyżek budyniu śmietankowego
Świąteczny sernik na pierniczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, następnie partiami dodawać ser cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń, olejek pomarańczowy i ubitą pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać.
2.Spód tortownicy o średnicy 26cm, wyłożyć pierniczkami i wlać wcześniej przygotowaną masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni i piec około 60 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
3.Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą i posypać kolorową posypką, a następnie udekorować srebrnymi gwiazdkami.
Komentarze