Sernik na zimno

4.49 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Średni

Jest tak pyszny , że znika w ciągu kilku godzin.

  • 1 godz. 30 min
  • Średni

Składniki:

  • Spód pod sernik:
    125 g masła
    150 g czekolady
    200 g płatków kukurydzianych
    Masa serowa:
    1 kg sera białego mielonego
    500 g śmietany kremowej 30 %
    3 żółtka
    200 g cukru pudru
    4 łyżki żelatyny
    2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe
    500 g wiśni
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki kukurydziane zmielić na drobno. Czekoladę rozpuścić z masłem, dodać do płatków i wymieszać. Spód formy kwadratowej o wymiarach 24 cm wylepić płatkami, wstawić do lodówki. Ser wymieszać z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szkl. wrzącej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wlewać ciepłą żelatynę i od razu wszystko przełożyć do sera, wymieszać. Wyłożyć na spód czekoladowy. Wyrównać i wstawić do lodówki. 2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Zostawić do lekkiego stężenia. Wiśnie ułożyć na wierzchu masy serowej i zalać galaretką. Wstawić do lodówki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować