Sernik na zimno mocno pomarańczowy

4.5 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Zapraszam Was na przepyszny serniczek na herbatnikach, który nie wymaga pracy tylko cierpliwości, bo trochę musi postać w lodówce. Na ciepły letni dzień będzie jak znalazł. Na górę dałam domową konfiturę z pomarańczy wymieszaną z galaretką, ale można ją zastąpić samą galaretką pomarańczową lub wymieszaną z miąższem z pomarańczy. Zachęcam do spróbowania, bo serniczek jest przepyszny.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Spód:
    250 g herbatników
    100 g masła (roztopić)

    Sernik:
    250 g mascarpone
    250 g śmietany 30 %
    250 g twarogu drobno zmielonego
    1 galaretka pomarańczowa
    1-2 łyżki cukru pudru

    Góra (trzy wersje do wyboru ):
    500 g miąższu z pomarańczy bez błonek (4-5 pomarańczy w zależności od wielkości)
    250 g cukru żelującego 2:1
    1 galaretka pomarańczowa
    400 ml gorącej wody
    LUB:
    1 galaretka pomarańczowa
    400 ml gorącej wody
    miąższ z 1-2 pomarańczy oczyszczony z błonek
    LUB:
    1 galaretka pomarańczowa
    400 ml gorącej wody
    1-2 pomarańcze podzielone na kawałki
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno mocno pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. I wersja góry sernika:

    Cześć konfitury będzie na ciasto, a reszta do słoiczków do wykorzystania na później.
    Galaretkę rozpuścić w wodzie i odstawić. Pomarańcze drobno pokroić lub chwilkę zblendować, wymieszać z cukrem żelującym zagotować i od tego momentu gotować przez 3 minuty. Ok. 200 ml gorącej konfitury wlać do gorącej galaretki i wymieszać. Resztę przelać do słoiczków. Lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto i z powrotem do lodówki.
  • 2. II wersja góry sernika:

    Galaretkę rozpuścić w wodzie i wymieszać z miąższem oczyszczonym z błonek i pokrojonym na drobne kawałki. Zostawić do lekkiego stężenia.
  • 3. III wersja góry sernika:

    Ułożyć kawałki pomarańczy na cieście i zalać galaretką rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody, oczywiście po wystygnięciu do lekkiego stężenia.
  • 4. Przygotowanie spodu:

    Herbatniki zmiksować w malakserze na piasek, potem wymieszać je z masłem na jednolitą masę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, na to wyłożyć herbatniki i je mocno docisnąć. Formę włożyć do lodówki.
  • 5. Przygotowanie sernika:

    Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i wystudzić aż zacznie delikatnie gęstnieć. Do wysokiego naczynia lub misy robota przełożyć mascarpone, śmietanę, ser i cukier i ubić na najwyższych obrotach na gęstą masę, zmniejszyć obroty i partiami dodawać galaretkę cały czas mieszając. Masę serową wyłożyć na formę z herbatnikami, rozsmarować i z powrotem do lodówki.
  • 6. Warstwy ciasta:

    spód z herbatników - sernik - wybrana wersja góry sernika

    Całość włożyć do lodówki do stężenia.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować