Sernik na kruchym spodzie z masą serową waniliową. Sernik z ciasteczkami kulkami, wyszedł bardzo dobry.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO KRUCHE:
-150 g. masła
-50 g. cukru
-2 jajka
-300 g. mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
-1 kg. sera imperialu, śmietankowego
-250 g. serka mascarpone
-250 ml. śmietany 18 %
-200 g. cukru
-5 jajek
-100 g. mleka w proszku
-3 budynie waniliowe po 40 g.
-100 ml. oleju
CIASTECZKA:
-320 g. ciasteczek w czekoladzie
POLEWA CZEKOLADOWA:
-100 g. gorzkiej czekolady
-100 g. mlecznej czekolady
-ok. 100 ml. śmietanki 30 %
Sernik pieczony z ciasteczkami w polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać tam mąkę z proszkiem, zmiksować a potem zagnieść. Wylepić blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
2.masa-Jajka zmiksować z cukrem a potem z przesianym budyniem i mlekiem w proszku. Następnie dodać ser, śmietanę i zmiksować, ale nie za długo. Na koniec zmiksować z olejem. Masę przełożyć do blaszki na surowe ciasto i rozsmarować.
3.Porozrzucać ciasteczka, troszkę wciskając.
4.Piec ok. 1 godz. w 175 *C. Gdyby ciasteczka za mocno się przypalały, to przykryć papierem do pieczenia.
5.polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do letniego i polać zimny sernik. Kroić jak dobrze stężeje, najlepiej na następny dzień.
Komentarze