masa twarogowa:
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
4 jajka
300 g cukru pudru
200 ml śmietanki 30%
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
aromat pomarańczowy
8 szt grubo pokrojonych ciasteczek oreo
masa śmietanowa:
250 ml śmietanki 30%
250 g serka maskarpone
1 łyżka cukru pudru
Sernik z ciasteczkami oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmiksować na proszek,dodać roztopione masło,wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy dokładnie ugniatając łyżką.
2.Żółtka utrzeć z cukrem stopniowo dodawać twaróg a na końcu śmietanę i aromat pomarańczowy.
Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę,delikatnie wymieszać z proszkiem budyniowym i połączyć z masą serową. Do masy dodać pokrojone ciasteczka,przelać do tortownicy i piec 70 minut w tem. 170*C. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
3.Śmietanę ubić z cukrem pudrem,połączyć z maskarpone. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować sernik. Górę ozdobić ciasteczkami oreo.
Komentarze