Sernik pieczony

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten sernik jest bardzo pyszny. Polecam do filiżanki aromatycznej kawy. Sernik jest pieczony na herbatnikach.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego twarogu
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 jajka
    2 łyżki rodzynek
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 budyń śmietankowy ( na 0,5 l )
    herbatniki
    tortownica 24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki

Sernik pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Układamy herbatniki.
    Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wkładamy twaróg, cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy.
    Dodajemy odsączone z wody rodzynki wymieszane z mąką. Dokładnie mieszamy z ciastem.
    Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy i przekładamy do tortownicy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 80 - 90 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować