Sernik pieczony bez spodu

4.49 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mój sernik przygotowany został z okazji Święta Dziadka, sernik pieczony bez spodu z dodatkiem bitej śmietany.
Sernik wyszedł puszysty ,delikatny i pyszny.
Smakował wszystkim i szybko znikł ze stołu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • twaróg trzykrotnie mielony 1 kg,
    cukier 1 szkl,
    jajka 4 - 5 szt. w zależności od wielkości jajek,
    cukier waniliowy 1 op,
    mąka pszenna 2 duże łyżki,
    mąka ziemniaczana 2 duże łyżki,
    proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki,
    śmietana 30 % 400 ml,
    cukier puder do posypania,
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Jajko

Sernik pieczony bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik pieczony bez spodu 1. Białka oddzielamy od żółtek.
    Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz żółtka.
    Cały czas miksując dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
    Dobrze schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę.
    Ubitą śmietanę dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie ubite białka delikatnie łączymy z masą serową.

    Tortownicę o średnicy 26 cm,wykładamy papierem do pieczenia.
    Masę serową przekładamy do przygotowanej tortownicy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę.

    Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować