Mój sernik przygotowany został z okazji Święta Dziadka, sernik pieczony bez spodu z dodatkiem bitej śmietany.
Sernik wyszedł puszysty ,delikatny i pyszny.
Smakował wszystkim i szybko znikł ze stołu.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
twaróg trzykrotnie mielony 1 kg,
cukier 1 szkl,
jajka 4 - 5 szt. w zależności od wielkości jajek,
cukier waniliowy 1 op,
mąka pszenna 2 duże łyżki,
mąka ziemniaczana 2 duże łyżki,
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki,
śmietana 30 % 400 ml,
cukier puder do posypania,
Sernik pieczony bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek.
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz żółtka.
Cały czas miksując dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Dobrze schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę.
Ubitą śmietanę dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie ubite białka delikatnie łączymy z masą serową.
Tortownicę o średnicy 26 cm,wykładamy papierem do pieczenia.
Masę serową przekładamy do przygotowanej tortownicy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze