Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem

  • wyświetlono: 780 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Sernik na wypasie, wcale nie dziwię się nazwie, sernik papieski jest wyjątkowo smaczny, polecam na specjalne okazje, święta, urodziny i inne imprezy rodzinne. Wspaniale prezentuje się na stole, goście będą zachwyceni. Ciasto wygląda na skomplikowane, ale tylko tak wygląda, przygotowanie tego sernika najlepiej rozłożyć sobie na dwa dni. Ja upiekłam wieczorem sernik, a na drugi dzień rano zrobiłam krem i prażony słonecznik. Uwaga to nie jest wersja sernika dla tych co są na diecie i liczą kalorie, ale od czasu do czasu myślę, że można zgrzeszyć.

Zdjęcie do publikacji.
  • 24 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Kruchy spód

2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego – opcjonalnie
ok. ¾ kostki masła lub margaryny – kostka 250 g
1 jajko

Masa serowa

1400 g twarogu sernikowego – użyłam 1 kg sera z wiaderka, a reszta to twaróg w kostce półtłusty
300 g cukru
250 ml śmietany kwaśnej – gęsta, możesz zastąpić jogurtem greckim
125 ml oleju
2 jajka
4 żółtka – białka wykorzystasz do bezy orzechowej
250 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego – opakowanie = 20 g, budyń bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza orzechowa

6 białek
5 łyżek cukru
200 g orzechów włoskich lub laskowych
1 łyżka kaszy manny – możesz zastąpić bułką tartą
1 łyżka mąki pszennej
1 szczypta soli

Krem kajmakowy

1 puszka gotowego kajmaku
200 g masła

Prażony słonecznik

200 g ziaren łuskanego słonecznika
2 łyżki cukru
2 łyżki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem

  • 1. Kruchy spód

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.
    Masa serowa

    Całe jajka oraz żółtka z cukrem ubij mikserem krótko, do momentu uzyskania jasnej masy w kolorze koglu moglu. Dodaj twaróg z wiaderka oraz twaróg w kostkach dobrze rozgnieciony widelcem ( możesz też pomóc sobie blenderem, żeby twaróg nie miał grudek ), wymieszaj mikserem krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników.
    Następnie wlej olej, śmietanę oraz wymieszane w mleku budynie z mąką ziemniaczaną ( najlepiej użyć trzepaczki rózgowej do wymieszania budyni i mąki w mleku, unikniesz grudek ), całość wymieszaj mikserem na wolnych obrotach tylko do uzyskania jednolitej masy.
    Tak przygotowaną masę serową wylej na podpieczony kruchy spód i wstaw do nagrzanego piekarnika.
    Piecz przez 40 – 50 min w temp. 180 °C, góra – dół, bez termoobiegu.

    Beza orzechowa

    Pod koniec pieczenia sernika przygotuj bezę. Ja to zrobiłam 10 min. przed końcem, gdy sernik zaczął się lekko rumienić na wierzchu.
    Ubij pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypuj cukier i miksuj do uzyskania sztywnej piany.
    Na koniec dodaj orzechy (orzechy zmieliłam w malakserze, ale możesz też drobno posiekać) wymieszane z kaszą manną i mąką, całość delikatnie wymieszaj szpatułką.
    Podpieczony sernik wyjmij z piekarnika, wyłóż na wierzch bezę orzechową, równomiernie rozsmaruj i wrzuć z powrotem do piekarnika.
    Piecz jeszcze przez ok. 30 min. w temp. 180 °C, następnie wyłącz piekarnik, delikatnie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystygnięcia.
    Gdy sernik wystygnie wstaw go na noc do lodówki.
    Krem kajmakowy

    Kajmak i masło muszą być w temp. pokojowej.
    Masło ubij mikserem na puch, następnie wrzucaj po jednej łyżce masy kajmakowej stopniowo i miksuj do połączenia.
    Tak przygotowany krem rozsmaruj równomiernie na zimnej bezie orzechowej i wstaw do lodówki.

    Prażony słonecznik

    Na rozgrzanej patelni roztop masło z cukrem, wrzuć ziarna słonecznika, wymieszaj i praż na złotawy kolor.
    Odstaw do całkowitego wystygnięcia, następnie posyp wierzch sernika, delikatnie uklepując dłonią.

Porady

Sernik przechowuj w lodówce, najlepszy na 2, 3 dzień.
Żółtka, które mi zostały z bezy orzechowej wykorzystałam do zrobienia kruchych ciasteczek z maszynki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiesernikorzechysłodkościWielkanocświętakomuniaboże narodzeniekajmakświąteczne wypiekiimpreza rodzinnaprażony słonecznikbeza orzechowasernik papieski

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto budyniowe z kajmakiem i słonecznikiem w karmelu

Dodane przez: Kasia_S

Ciasto budyniowe z kajmakiem i słonecznikiem...

ciasto bez pieczenia, w smaku boskie,...

sernik z białą czekoladą

Dodane przez: Ola1984

Sernik z białą czekoladą, kajmakiem i prażonymi...

Ten sernik jest delikatny i słodki,...

Puszysty sernik na pierniczkach z kajmakiem i orzeszkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Puszysty sernik na pierniczkach z kajmakiem...

Klasyczne ciasto na bazie sera...

Sernik z masłem orzechowym i karmelem

Dodane przez: krakers29

Sernik z masłem orzechowym i kajmakiem

Sernik jest idealny dla osób, które...

Sernik gotowany z czekoladowym kajmakiem (na herbatnikach)

Dodane przez: joanna30

Sernik gotowany z czekoladowym kajmakiem...

Przepyszne ciasto dla wszystkich...

Ciasto marchewkowe z kardamonem, kajmakiem i słonecznikiem w karmelu

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto marchewkowe z kardamonem, kajmakiem...

Wszyscy domownicy byli zachwyceni...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE