Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem

4.43 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na wypasie, wcale nie dziwię się nazwie, sernik papieski jest wyjątkowo smaczny, polecam na specjalne okazje, święta, urodziny i inne imprezy rodzinne. Wspaniale prezentuje się na stole, goście będą zachwyceni. Ciasto wygląda na skomplikowane, ale tylko tak wygląda, przygotowanie tego sernika najlepiej rozłożyć sobie na dwa dni. Ja upiekłam wieczorem sernik, a na drugi dzień rano zrobiłam krem i prażony słonecznik. Uwaga to nie jest wersja sernika dla tych co są na diecie i liczą kalorie, ale od czasu do czasu myślę, że można zgrzeszyć.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kruchy spód

    2 szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego – opcjonalnie
    ok. ¾ kostki masła lub margaryny – kostka 250 g
    1 jajko

    Masa serowa

    1400 g twarogu sernikowego – użyłam 1 kg sera z wiaderka, a reszta to twaróg w kostce półtłusty
    300 g cukru
    250 ml śmietany kwaśnej – gęsta, możesz zastąpić jogurtem greckim
    125 ml oleju
    2 jajka
    4 żółtka – białka wykorzystasz do bezy orzechowej
    250 ml mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego – opakowanie = 20 g, budyń bez cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Beza orzechowa

    6 białek
    5 łyżek cukru
    200 g orzechów włoskich lub laskowych
    1 łyżka kaszy manny – możesz zastąpić bułką tartą
    1 łyżka mąki pszennej
    1 szczypta soli

    Krem kajmakowy

    1 puszka gotowego kajmaku
    200 g masła

    Prażony słonecznik

    200 g ziaren łuskanego słonecznika
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.43 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Beza Kajmak

Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.
    Masa serowa

    Całe jajka oraz żółtka z cukrem ubij mikserem krótko, do momentu uzyskania jasnej masy w kolorze koglu moglu. Dodaj twaróg z wiaderka oraz twaróg w kostkach dobrze rozgnieciony widelcem ( możesz też pomóc sobie blenderem, żeby twaróg nie miał grudek ), wymieszaj mikserem krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników.
    Następnie wlej olej, śmietanę oraz wymieszane w mleku budynie z mąką ziemniaczaną ( najlepiej użyć trzepaczki rózgowej do wymieszania budyni i mąki w mleku, unikniesz grudek ), całość wymieszaj mikserem na wolnych obrotach tylko do uzyskania jednolitej masy.
    Tak przygotowaną masę serową wylej na podpieczony kruchy spód i wstaw do nagrzanego piekarnika.
    Piecz przez 40 – 50 min w temp. 180 °C, góra – dół, bez termoobiegu.

    Beza orzechowa

    Pod koniec pieczenia sernika przygotuj bezę. Ja to zrobiłam 10 min. przed końcem, gdy sernik zaczął się lekko rumienić na wierzchu.
    Ubij pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypuj cukier i miksuj do uzyskania sztywnej piany.
    Na koniec dodaj orzechy (orzechy zmieliłam w malakserze, ale możesz też drobno posiekać) wymieszane z kaszą manną i mąką, całość delikatnie wymieszaj szpatułką.
    Podpieczony sernik wyjmij z piekarnika, wyłóż na wierzch bezę orzechową, równomiernie rozsmaruj i wrzuć z powrotem do piekarnika.
    Piecz jeszcze przez ok. 30 min. w temp. 180 °C, następnie wyłącz piekarnik, delikatnie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystygnięcia.
    Gdy sernik wystygnie wstaw go na noc do lodówki.
    Krem kajmakowy

    Kajmak i masło muszą być w temp. pokojowej.
    Masło ubij mikserem na puch, następnie wrzucaj po jednej łyżce masy kajmakowej stopniowo i miksuj do połączenia.
    Tak przygotowany krem rozsmaruj równomiernie na zimnej bezie orzechowej i wstaw do lodówki.

    Prażony słonecznik

    Na rozgrzanej patelni roztop masło z cukrem, wrzuć ziarna słonecznika, wymieszaj i praż na złotawy kolor.
    Odstaw do całkowitego wystygnięcia, następnie posyp wierzch sernika, delikatnie uklepując dłonią.

Porady

Sernik przechowuj w lodówce, najlepszy na 2, 3 dzień. Żółtka, które mi zostały z bezy orzechowej wykorzystałam do zrobienia kruchych ciasteczek z maszynki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Ser biały Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować