Sernik złota rosa

  • wyświetlono: 3263 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 1

Sernik delikatny jak puch, tak pyszny, że nie sposób poprzestać na jednym kawałku

edytaha

Składniki

Na blachę o wymiarach ok. 23x34 cm
CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
12 dag masła
pół szklanki cukru
3 jajka (1 całe i dwa żółtka – dwa białka wybić do oddzielnej miseczki)
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
1 kg sera na sernik – trzykrotnie mielonego
5 jajek (3 całe i 2 żółtka – 2 białka dodać do miseczki z białkami z ciasta)
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju
2 budynie śmietankowe bez cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 i 1/2 szklanki mleka
DO MASY BIAŁKOWEJ:
4 odstawione wcześniej białka (dwa z ciasta i dwa z masy serowej)
3/4 szklanki grubego cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik złota rosa

  • 1. CIASTO:
    Do przesianej mąki dodać zimne masło, posiekać do uzyskania drobnych grudek.
    Dodać cukier, proszek do pieczenia, jedno całe jajko i dwa żółtka.
    Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć je w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wykleić schłodzonym ciastem, wstawić do lodówki.
  • 2. MASA SEROWA:
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160-165 z termo obiegiem).
    Trzy całe jajka i dwa żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, porcjami (po łyżce) dodać ser, następnie wsypać budyń i wlać olej.
    Na sam koniec wlać mleko i dokładnie wymieszać.
    Bardzo płynną masę wylać na schłodzone surowy spód i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec około 50 minut do lekkiego zrumienienia.
  • 3. PIANA:
    Kilka minut przed końcem pieczenia przygotować bezę.
    Cztery odłożone białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać partiami cukier.
    Masę białkową rozsmarować na wyjętym z piekarnika gorącym cieście.
    Na wierzchu, widelcem lub wzornikiem, zrobić ozdobne fale.
    Od razu wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać 10-12 minut – nie przetrzymywać dłużej, bo nie wytworzy się rosa.
    Sernik od razu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Rosa zaczyna się pokazywać kiedy ciasto stygnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylabezasernikWielkanocboże narodzeniekuchnia polska
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pyszny serniczek do kawy z kropelkami złotej rosy. Fajna wersja serniczka, nie potrzeba tak dużo sera jak do normalnego sernika.

Dodane przez: danusia19671

Sernik złota rosa

Pyszny serniczek do kawy z kropelkami...

Sernik z rosą (Złota rosa)

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Sernik z rosą (Złota rosa)

Sernik rosą to jeden z prostszych...

sernik złota rosa

Dodane przez: Milena127

Sernik ,, Złota Rosa "

Delikatny, puszysty, czekoladowy,...

sernik

Dodane przez: wwwilovebakepl

Sernik złota rosa - przepis

www.ilovebake.pl

sernik

Dodane przez: oluś

Sernik "Złota Rosa"

Niby prosty, a zasługuje na wielkie...

Bardzo rzadki sernik z pianką

Dodane przez: mandusia

Rzadki Sernik z Pianką vel Sernik Złota Rosa

Mój ulubiony sernik, którego nie...