Sernik Papieski z Kajmakiem i Słonecznikiem

  • wyświetlono: 4481 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Pyszny sernik na bogato.

Zdjęcie do publikacji.
  • 30 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Składniki na ciasto kruche:
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g cukru pudru
100 g masła
1 łyża smalcu
1 jajko
2 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1400 g sera białego (3 krotnie zmielonego)
300 g cukru
250 ml śmietany, kwaśnej
125 ml oleju
2 jajka
4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej)
250 ml mleka
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na bezę z orzechami:

2 białka z ciasta
4 białka z masy serowej
5 łyżek cukru
ok. 80 g orzechów zmielonych
ok. 120 g orzechów posiekanych
1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
1 szczypta soli
Składniki na masę kajmakową:
1 puszka gotowego kajmaku lub samodzielnie ugotowane mleko skondensowane
200 g masła, w temperaturze pokojowej
Składniki na prażony słonecznik:
200 g słonecznika
2 łyżki cukru
2 łyżki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik Papieski z Kajmakiem i Słonecznikiem

  • Sernik Papieski z Kajmakiem i Słonecznikiem.1. Ciasto Kruche:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. Przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy, przekładamy do dużej foremki (24cmx40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy przez 15 min.w temp.210 C.

    2.Masa Serowa:Jajka oraz żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser i miksujemy. Następnie dodajemy olej, śmietanę oraz wymieszane z mlekiem budynie i mąkę. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę serową wylewamy na podpieczone cisto kruche. Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 180 st. C. Przed końcem podpiekania robimy bezę orzechową.

    3.Beza z orzechami:Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na lśniącą bezę. Na koniec dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy równomiernie na podpieczony sernik. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 min., po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.

    4.Masa kajmakowa:Masło miksujemy, następnie stopniowo dodajemy kajmak i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową równomiernie rozsmarowujemy ma całkowicie zimnej bezie orzechowej.

    5.Prażony słonecznik:Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy słonecznik, mieszamy i prażymy na słoty kolor. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowy słonecznikiem posypujemy wierzch sernika, delikatnie wciskamy go w masę kajmakową.

Porady

Najlepiej sernik upiec dzień wcześniej ,a na drugi dzień zrobić masę kajmakową i prażony słonecznik.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

twarógsernikciasto świąteczneBożeNarodzenieprzepis miesiąca 1000

Komentarze

Podobne przepisy

sernik z białą czekoladą

Dodane przez: Ola1984

Sernik z białą czekoladą, kajmakiem i prażonymi...

Ten sernik jest delikatny i słodki,...

Puszysty sernik na pierniczkach z kajmakiem i orzeszkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Puszysty sernik na pierniczkach z kajmakiem...

Klasyczne ciasto na bazie sera...

Sernik z masłem orzechowym i karmelem

Dodane przez: krakers29

Sernik z masłem orzechowym i kajmakiem

Sernik jest idealny dla osób, które...

Ciasto marchewkowe z kardamonem, kajmakiem i słonecznikiem w karmelu

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto marchewkowe z kardamonem, kajmakiem...

Wszyscy domownicy byli zachwyceni...

SERNIK  NA  MURZYNKU  Z  KAJMAKIEM

Dodane przez: Mariola123

SERNIK NA MURZYNKU Z KAJMAKIEM

Sernik na murzynku to jedno z pyszniejszych...

Sernik gotowany z czekoladowym kajmakiem (na herbatnikach)

Dodane przez: joanna30

Sernik gotowany z czekoladowym kajmakiem...

Przepyszne ciasto dla wszystkich...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE