Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem

4.42 (187 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny sernik na bogato.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche:
    300 g mąki orkiszowej lub pszennej
    100 g cukru pudru
    100 g masła
    1 łyża smalcu
    1 jajko
    2 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki na masę serową:
    1400 g sera białego (3 krotnie zmielonego)
    300 g cukru
    250 ml śmietany, kwaśnej
    125 ml oleju
    2 jajka
    4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej)
    250 ml mleka
    2 budynie waniliowe
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Składniki na bezę z orzechami:

    2 białka z ciasta
    4 białka z masy serowej
    5 łyżek cukru
    ok. 80 g orzechów zmielonych
    ok. 120 g orzechów posiekanych
    1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
    1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
    1 szczypta soli
    Składniki na masę kajmakową:
    1 puszka gotowego kajmaku lub samodzielnie ugotowane mleko skondensowane
    200 g masła, w temperaturze pokojowej
    Składniki na prażony słonecznik:
    200 g słonecznika
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.42 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik Papieski z Kajmakiem i Słonecznikiem. 1. Ciasto Kruche:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. Przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy, przekładamy do dużej foremki (24cmx40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy przez 15 min.w temp.210 C.

    2.Masa Serowa:Jajka oraz żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser i miksujemy. Następnie dodajemy olej, śmietanę oraz wymieszane z mlekiem budynie i mąkę. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę serową wylewamy na podpieczone cisto kruche. Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 180 st. C. Przed końcem podpiekania robimy bezę orzechową.

    3.Beza z orzechami:Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na lśniącą bezę. Na koniec dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy równomiernie na podpieczony sernik. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 min., po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.

    4.Masa kajmakowa:Masło miksujemy, następnie stopniowo dodajemy kajmak i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową równomiernie rozsmarowujemy ma całkowicie zimnej bezie orzechowej.

    5.Prażony słonecznik:Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy słonecznik, mieszamy i prażymy na słoty kolor. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowy słonecznikiem posypujemy wierzch sernika, delikatnie wciskamy go w masę kajmakową.

Porady

Najlepiej sernik upiec dzień wcześniej ,a na drugi dzień zrobić masę kajmakową i prażony słonecznik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować