Sernik z kajmakiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozdrabniamy za pomocą wałka lub malaksera na pył. Masło rozpuszczamy, lekko studzimy, wlewamy do rozkruszonych herbatników – mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wylepiamy nim dokładnie spód (ciasto ugniatamy spodem szklanki) . Spód wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy go 8 minut.
Masę kajmakową przekładamy do rondelka podgrzewamy ją. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i ubijamy je na puszystą masę. Następnie dodajemy ziarna z wanilii i ser - miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika wylewamy na niego podgrzany kajmak, na nim układamy posiekane orzechy a na wszystko wylewamy masę serową.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy go 30-45 minut.
Po upieczeniu sernik zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej schować go do lodówki na noc), a następnie serwujemy w towarzystwie filiżanki ulubionej kawy lub herbaty, smacznego ; )
Komentarze