Sernik z kajmakiem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Totalna sernikowa rozpusta - delikatna masa serowa, słodki kajmak i chrupiące orzechy poleca się nie tylko na Wielkanoc

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    220 gram herbatników
    100 gram masła
    Masa serowa:
    1 kg sera białego 3 krotnie mielonego lub z wiaderka
    4 jajka
    ½ -2/3 szklanki cukru
    1 laska wanilii
    Dodatkowo:
    1 puszka kajmaku
    1 szklanka orzech ów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Kajmak

Sernik z kajmakiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozdrabniamy za pomocą wałka lub malaksera na pył. Masło rozpuszczamy, lekko studzimy, wlewamy do rozkruszonych herbatników – mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wylepiamy nim dokładnie spód (ciasto ugniatamy spodem szklanki) . Spód wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy go 8 minut.
    Masę kajmakową przekładamy do rondelka podgrzewamy ją. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
    Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i ubijamy je na puszystą masę. Następnie dodajemy ziarna z wanilii i ser - miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
    Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika wylewamy na niego podgrzany kajmak, na nim układamy posiekane orzechy a na wszystko wylewamy masę serową.
    Tak przygotowane ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy go 30-45 minut.
    Po upieczeniu sernik zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej schować go do lodówki na noc), a następnie serwujemy w towarzystwie filiżanki ulubionej kawy lub herbaty, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować