Sernik papieski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruchy spód
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.
2.Masa serowa
Jajka oraz żółtka z cukrem ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy twaróg, i miksujemy mikserem krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników.
Następnie wlewamy olej, śmietanę oraz wymieszane w mleku budynie z mąką ziemniaczaną, całość wymieszaj mikserem na wolnych obrotach tylko do uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowaną masę serową wylewamy na podpieczony kruchy spód i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez 40 – 50 min w temp. 180 °C, góra – dół, bez termoobiegu.
3.Beza orzechowa
Pod koniec pieczenia sernika przygotowujemy bezę. Ja to zrobiłam 10 min. przed końcem, gdy sernik zaczął się lekko rumienić na wierzchu.
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej piany.
Na koniec dodajemy orzechy (orzechy zmieliłam w malakserze, ale możesz też drobno posiekać) wymieszane z kaszą manną i mąką, całość delikatnie mieszamy szpatułką.
Podpieczony sernik wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na wierzch bezę orzechową, równomiernie rozsmarowujemy i wkładamy z powrotem do piekarnika.
Pieczemy jeszcze przez ok. 30 min. w temp. 180 °C. Upieczony sernik z bezą wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do przestudzenia. Na przestudzonej bezie rozprowadziłam równą warstwę masy kajmakowej.
4.Prażony słonecznik
Na rozgrzanej patelni topimy masło z cukrem, dodajemy ziarna słonecznika, mieszamy i prażymy na złotawy kolor. Karmelizowany słonecznik całkowicie wystudziłam i posypałam nim wierzch sernika
Komentarze