Sernik papieski

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeden z najlepszych serników na święta lub specjalne okazje.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruchy spód
    2 szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego - opcjonalnie
    ok. ¾ kostki masła lub margaryny - kostka 250 g
    1 jajko

    Masa serowa
    1,5 kg twarogu sernikowego - użyłam sera z wiaderka
    300 g cukru
    250 ml śmietany kwaśnej - gęsta, możesz zastąpić jogurtem greckim
    125 ml oleju
    2 jajka
    4 żółtka - białka wykorzystasz do bezy orzechowej
    250 ml mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego - opakowanie = 20 g, budyń bez cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Beza orzechowa
    6 białek
    5 łyżek cukru
    200 g orzechów włoskich lub laskowych
    1 łyżka kaszy manny - możesz zastąpić bułką tartą
    1 łyżka mąki pszennej
    1 szczypta soli
    dodatkowo:
    1 puszka gotowego kajmaku

    Prażony słonecznik
    200 g ziaren łuskanego słonecznika
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik papieski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.
  • 2. Masa serowa
    Jajka oraz żółtka z cukrem ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy twaróg, i miksujemy mikserem krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników.
    Następnie wlewamy olej, śmietanę oraz wymieszane w mleku budynie z mąką ziemniaczaną, całość wymieszaj mikserem na wolnych obrotach tylko do uzyskania jednolitej masy.
    Tak przygotowaną masę serową wylewamy na podpieczony kruchy spód i wstaw do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy przez 40 – 50 min w temp. 180 °C, góra – dół, bez termoobiegu.
  • 3. Beza orzechowa
    Pod koniec pieczenia sernika przygotowujemy bezę. Ja to zrobiłam 10 min. przed końcem, gdy sernik zaczął się lekko rumienić na wierzchu.
    Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej piany.
    Na koniec dodajemy orzechy (orzechy zmieliłam w malakserze, ale możesz też drobno posiekać) wymieszane z kaszą manną i mąką, całość delikatnie mieszamy szpatułką.
    Podpieczony sernik wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na wierzch bezę orzechową, równomiernie rozsmarowujemy i wkładamy z powrotem do piekarnika.
    Pieczemy jeszcze przez ok. 30 min. w temp. 180 °C. Upieczony sernik z bezą wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do przestudzenia. Na przestudzonej bezie rozprowadziłam równą warstwę masy kajmakowej.
  • 4. Prażony słonecznik
    Na rozgrzanej patelni topimy masło z cukrem, dodajemy ziarna słonecznika, mieszamy i prażymy na złotawy kolor. Karmelizowany słonecznik całkowicie wystudziłam i posypałam nim wierzch sernika
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować