Sernik papieski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruchy spód: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać cukry, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wbić jajko. Zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę w chłodne miejsce. Następnie schłodzonym ciastem wylepić dno blaszki o śr.25/38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.15 minut w 180 st.
2.Masa serowa: jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą, lśniącą pianę. Dodać twaróg z wiaderka oraz zmielony twaróg w kostkach i wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać olej, śmietanę oraz wymieszane w mleku budynie z mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczony, kruchy spód i piec przez ok.50 minut w 160 st.
3.Beza orzechowa: pod koniec pieczenia sernika przygotować bezę. Pianę z białek ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Większość orzechów zmielić, pozostałe drobniej pokroić i wszystkie wymieszać z kaszą manną i mąką. Na podpieczony sernik wyłożyć bezę orzechową. Piec jeszcze przez ok. 30 min. w temp. 180 st. Następnie, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystygnięcia.
4.Masa kajmakowa: miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodając kajmak. Masę równomiernie rozsmarować na ostudzonej bezie orzechowej i posypać podprażonym, na suchej patelni słonecznikiem. Smacznego.
Porady
z podanych składników wychodzi duża blacha (25/38 cm)
Komentarze