Sernik Papieski

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny, aksamitny sernik, na kruchym spodzie z orzechową bezą, kajmakiem i prażonymi orzechami. Idealne ciasto na wyjątkowe okazje, polecam :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Kruchy spód:2 szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego 
    3/4 kostki masła
    1 jajko
    Masa serowa: 1400g sera (1 kg to 3 -krotnie mielony ser z wiaderka, reszta to twaróg w kostce półtłusty)
    300 g cukru
    250 ml śmietany kwaśnej 18 proc.(można zastąpić jogurtem greckim)
    125 ml oleju
    2 jajka
    4 żółtka (białka zachować do bezy orzechowej)
    250 ml mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego (po 20 g, bez cukru)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Beza orzechowa: 6 białek
    5 łyżek cukru
    200 g orzechów włoskich lub laskowych
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka mąki pszennej
    Masa kajmakowa: puszka kajmaku
    200 g masła
    ponadto: 200 g ziaren łuskanego słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik papieski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać cukry, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wbić jajko. Zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę w chłodne miejsce. Następnie schłodzonym ciastem wylepić dno blaszki o śr.25/38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.15 minut w 180 st.
  • 2. Masa serowa: jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą, lśniącą pianę. Dodać twaróg z wiaderka oraz zmielony twaróg w kostkach i wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać olej, śmietanę oraz wymieszane w mleku budynie z mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczony, kruchy spód i piec przez ok.50 minut w 160 st.
  • 3. Beza orzechowa: pod koniec pieczenia sernika przygotować bezę. Pianę z białek ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Większość orzechów zmielić, pozostałe drobniej pokroić i wszystkie wymieszać z kaszą manną i mąką. Na podpieczony sernik wyłożyć bezę orzechową. Piec jeszcze przez ok. 30 min. w temp. 180 st. Następnie, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystygnięcia.
  • 4. Masa kajmakowa: miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodając kajmak. Masę równomiernie rozsmarować na ostudzonej bezie orzechowej i posypać podprażonym, na suchej patelni słonecznikiem. Smacznego.

Porady

z podanych składników wychodzi duża blacha (25/38 cm)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować