Ciasto czekoladowe z kremem serowym i z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto- Masło wraz z czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego. Białka ubić z połową cukru. Czekolady przełożyć do innej miski, dodać żółtka, resztę cukru i zmiksować. Przesiać tutaj mąkę z proszkiem i kakao i dalej zmiksować, ale na niższych obrotach miksera. Porcjami dodawać pianę z białek i mieszać też na niskich obrotach miksera, ale nie za długo. Wylać to blaszki 30x40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175* ok. 30-35 min.(sprawdzić patyczkiem). Ciasto wystudzić.
2.Górę ciasta odkroić i rozkruszyć, będzie to kruszonka na ciasto.
3.Dół ciasta ułożyć w tej samej blaszce co się piekło, lecz wyżej zabezpieczonej papierem.
4.masa- Najpierw przygotować truskawki. Truskawki, umyć, odszypułkować i osuszyć w ręczniku. Pokroić na kawałki, albo jak są małe to dodać w całości. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser ze śmietanką i cukrem pudrem, ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować, dodać truskawki. Wymieszać szpatułką i wylać do blaszki i rozsmarować.
5.kruszonka- Rozsypać pokruszone ciasto, trochę przyklepać i schłodzić.
6.polewa- Czekoladę rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do ciepłego i polać górę ciasta w esy-floresy.
Komentarze