Jabłecznik na biszkopcie z kremem serowym

3.33 (3 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto inaczej szarlotka królewska. Ciasto z biszkoptem, masą jabłkową i kremem śmietankowo-serowym. Ciasto delikatne, winne i pyszne.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT :
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA JABŁKOWA:
    -2,5 l. prażonych jabłek
    -1 galaretka cytrynowa
    -1 galaretka pomarańczowa

    KREM SEROWY:
    -500 g. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -30 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    DO POSYPANIA:
    -50 g. czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Ciasto z kremem

Jabłecznik na biszkopcie z kremem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik na biszkopcie z kremem serowym 1. biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąki z proszkiem i jednocześnie mieszać łopatką. Wymieszać dokładnie ale nie za długo. Przelać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w 175 *.
  • Jabłecznik na biszkopcie z kremem serowym 2. Po przestygnięciu zdjąć skórkę z biszkoptu, zapobiegnie to odklejaniu warstw. Przygotować blaszkę, taką jak piekł się biszkopt 30x40 cm. Zabezpieczyć wyżej boki blaszki papierem i włożyć tam biszkopt.
  • Jabłecznik na biszkopcie z kremem serowym 3. masa- Jabłka obrać, pokroić na kawałeczki i włożyć do garnka. Podlać 1/2 szklanki wody i pocukrować do smaku. Mocno nie słodzić, bo galaretki też słodkie, zależy jak kwaśne są jabłka. Smażyć do rozpadnięcia jabłek, cały czas mieszając. Wsypać galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia. Ja dodatkowo masę zblendowałam. Taką ciepłą masę wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Blachę odstawić do wystygnięcia i zgęstnienia masy.
  • Jabłecznik na biszkopcie z kremem serowym 4. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z cukrem pudrem i serem do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki i wyrównać.
  • Jabłecznik na biszkopcie z kremem serowym 5. Na górę rozsypać tartą czekoladę i ciasto schłodzić w lodówce. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować