Jabłecznik na biszkopcie z kremem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąki z proszkiem i jednocześnie mieszać łopatką. Wymieszać dokładnie ale nie za długo. Przelać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w 175 *.
2.Po przestygnięciu zdjąć skórkę z biszkoptu, zapobiegnie to odklejaniu warstw. Przygotować blaszkę, taką jak piekł się biszkopt 30x40 cm. Zabezpieczyć wyżej boki blaszki papierem i włożyć tam biszkopt.
3.masa- Jabłka obrać, pokroić na kawałeczki i włożyć do garnka. Podlać 1/2 szklanki wody i pocukrować do smaku. Mocno nie słodzić, bo galaretki też słodkie, zależy jak kwaśne są jabłka. Smażyć do rozpadnięcia jabłek, cały czas mieszając. Wsypać galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia. Ja dodatkowo masę zblendowałam. Taką ciepłą masę wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Blachę odstawić do wystygnięcia i zgęstnienia masy.
4.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z cukrem pudrem i serem do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki i wyrównać.
5.Na górę rozsypać tartą czekoladę i ciasto schłodzić w lodówce. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Komentarze