Ciasto z biszkoptem, masą budyniową i kremem serowym. Ciasto delikatne, bardzo dobre.
1 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
BISZKOPT:
-5 jaj
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. maki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 ml. oleju
MASA KARPATKOWA:
-900 ml. mleka
-2 budynie waniliowe z cukrem (po 40g)
-100 g. masła
-100 g. białej czekolady
KREM SEROWY:
-330 ml. śmietanki 30 %
-370 g. sera śmietankowego
-370 g. jogurtu naturalnego
-50 g. cukru pudru
-22 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
-50 g. gorzkiej czekolady
Biszkoptowe z kremem karpatkowym i serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać tam mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej, ale nie długo. Wyłożyć do blaszki 30x40 z papierem do pieczenia. Piec ok 25 min.175*. Po przestygnięciu, zdrapać skórkę z biszkopt i umieścić go w tej samej blaszce, wyścielanej nowym papierem.
2.masa budyniowa- Rozmieszać budynie z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Jak budynie będą bez cukru, to dodać 4 łyżki cukru. Zdjąć ugotowany budyń z palnika i wmieszać masło a potem czekoladę do rozpuszczenia. Trochę ostudzić, często mieszając i wyłożyć na biszkopt. Rozsmarować i odstawić do zgęstnienia. (Ja robiłam jednocześnie dwa takie same ciasta. Ale osobno gotowałam budyń i robiłam dwa jednakowe, oddzielnie kremy serowe)
3.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę, ser, jogurt i cukier puder, ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Dodać wcześniej startą czekoladę i wymieszać szpatułką ale nie długo. Krem wylać na zastygnięty budyń i rozsmarować. Schłodzić w lodówce do zestalenia kremu.
4.posypka- Rurki rozdrobnić blenderem i posypać górę ciasta. Ciasto przechowywać w lodówce.
Porady
Radzę upiec biszkopt z kakao, bo jasny mało odróżnia się od koloru masy budyniowej.
Komentarze