Biszkoptowe z kremem karpatkowym i serowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z biszkoptem, masą budyniową i kremem serowym. Ciasto delikatne, bardzo dobre.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -5 jaj
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. maki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 ml. oleju

    MASA KARPATKOWA:
    -900 ml. mleka
    -2 budynie waniliowe z cukrem (po 40g)
    -100 g. masła
    -100 g. białej czekolady

    KREM SEROWY:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -370 g. sera śmietankowego
    -370 g. jogurtu naturalnego
    -50 g. cukru pudru
    -22 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody
    -50 g. gorzkiej czekolady

    POSYPKA:
    -8 rurek waflowych z kremem kakaowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkoptowe z kremem karpatkowym i serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowe z kremem karpatkowym i serowym 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać tam mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej, ale nie długo. Wyłożyć do blaszki 30x40 z papierem do pieczenia. Piec ok 25 min.175*. Po przestygnięciu, zdrapać skórkę z biszkopt i umieścić go w tej samej blaszce, wyścielanej nowym papierem.
  • Biszkoptowe z kremem karpatkowym i serowym 2. masa budyniowa- Rozmieszać budynie z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Jak budynie będą bez cukru, to dodać 4 łyżki cukru. Zdjąć ugotowany budyń z palnika i wmieszać masło a potem czekoladę do rozpuszczenia. Trochę ostudzić, często mieszając i wyłożyć na biszkopt. Rozsmarować i odstawić do zgęstnienia. (Ja robiłam jednocześnie dwa takie same ciasta. Ale osobno gotowałam budyń i robiłam dwa jednakowe, oddzielnie kremy serowe)
  • Biszkoptowe z kremem karpatkowym i serowym 3. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę, ser, jogurt i cukier puder, ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Dodać wcześniej startą czekoladę i wymieszać szpatułką ale nie długo. Krem wylać na zastygnięty budyń i rozsmarować. Schłodzić w lodówce do zestalenia kremu.
  • Biszkoptowe z kremem karpatkowym i serowym 4. posypka- Rurki rozdrobnić blenderem i posypać górę ciasta. Ciasto przechowywać w lodówce.

Porady

Radzę upiec biszkopt z kakao, bo jasny mało odróżnia się od koloru masy budyniowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować