Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe

4.5 (8 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z dwoma biszkoptami i dwoma czekoladowymi kremami. Ciasto z polewą czekoladową, wyszło delikatne, tortowe i pyszne.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT ciemny:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -1 budyń czekoladowy
    -120 g. mąki tortowej
    -20 g. kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT jasny:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -1 budyń waniliowy
    -120 g. mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    DO NASĄCZENIA:
    -3/4 szklanki mocnej, posłodzonej kawy

    KREM CZEKOLADOWO-SEROWY jasny:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. białej czekolady
    -500 g. sera z wiaderka
    -100 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    WKŁADKA:
    -pozostawiona skórka z biszkoptów

    POLEWA CZEKOLADOWA NA WKŁADKĘ:
    -200 g. mlecznej czekolady
    -ok. 100 ml. śmietanki 30 %

    KREM CZEKOLADOWO-SEROWY ciemny:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -500 g. sera z wiaderka
    -120 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -200 g. mlecznej czekolady
    -ok. 100 ml. śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

4.5 (8 ocen)

Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając ale już łopatką. Przelać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Drugi biszkopt upiec taki sam, ale bez kakao.
  • Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe 2. Po ostygnięciu, zdrapać skórkę z obu biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniem warstw. Skórkę odstawić, będzie potrzebna.
  • Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe 3. Ciemny biszkopt ułożyć w tej samej blaszce, lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami. Nasączyć częścią kawy, tak samo i jasny biszkopt.
  • Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe 4. krem I- Wcześniej rozpuścić nad parą w śmietance czekoladę. Każdą osobno i do II kremu, ostudzić i schłodzić przynajmniej z godz. w lodówce. Można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie. Ostudzić do ciepłego. Jasną czekoladową śmietankę ubić z pudrem. Następnie dodać porcjami serek i ubić. Na koniec dolewać lekko ciepłą żelatynę i krótko zmiksować. Równomiernie rozlać do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
  • Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe 5. wkładka- Pozostawioną skórkę ze zdrapanych biszkoptów, rozsypać do blaszki i nasączyć częścią kawy.
  • Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe 6. polewa na wkładkę- Czekolady, rozpuścić w śmietance nad parą i ostudzić. Polać w esy-floresy po wkładce biszkoptowej.
  • Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe 7. krem II- Postąpić jak przy 1 kremie i wylać do blaszki i rozprowadzić.
  • Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe 8. Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry i schłodzić w lodówce.
  • Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe 9. polewa-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą i ostudzić do płynnego. Polać i rozsmarować na placku. Ząbkowaną szpatułką można zrobić wzorek.
  • Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe 10. Ciasto przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować